Prima etapă de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare se va finaliza în 2015

• Deocamdată, doar Staţia de tratare din Beclean a fost finalizată

„Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, proiectului major implementat de SC AQUABIS SA şi finanţat din Fondul de Coeziune, va fi finalizat în decembrie 2015, termen prevăzut printr-un act adiţional. De asemenea, în urma economiilor făcute la licitaţii - valoarea cu care s-au semnat contractele din cadrul proiectului a fost sub valoarea iniţial estimată - valoarea totală a proiectului a fost diminuată la 291.046.487 lei de la 344.328.828 lei. Sursele de finanţare sunt Fondul de Coeziune, subvenţia de la bugetul de stat, subvenţie de la bugetul local şi cofinanţarea asigurată de SC AQUABIS SA, printr-un credit de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Din economiile făcute, Consiliul Judeţean speră să obţină de la Ministerul Mediului acordul de a folosi fondurile pentru alte proiecte de investiţii în infrastructura de apă şi canalizare (apă uzată), documentaţiile tehnice fiind deja stabilite.

Iată stadiul de realizare a fiecărei componente a proiectului, la finele anului trecut!

A. Contractele de lucrări

Contractul de lucrări 1- Reabilitare reţele de distribuţie apă
şi canalizare în Municipiul Bistriţa, reţele de distribuţie apă şi
aducţiuni în localităţile din SZAA Bistriţa – este derulat de SC Serbis SRL, firma care şi-a adjudecat licitaţia pentru o valoare de 24.315.759, 93 lei. Până la finele anului trecut, firma bistriţeană a realizat 48% din contract, fiind decontată suma de 9,750 milioane lei.
Practic, vorbim de extinderea conductelor de aducţiune pe o lungime de 5,226 km, a reţelor de distribuţie - 38,381 km şi a reţelelor de distribuţie- 4,402 km.

Contractul de lucrări 2 - Staţii de epurare apă uzată şi colectoare de transfer pentru clusterele Bistriţa, Beclean, Salva, Sângeorz-Băi – a fost adjudecat de Asocierea Hidrocanal SRL (lider) şi Von Roll BHU Umwelttechnik GMBH (asociat), pentru suma de 73.511.468 lei. În cadrul acestui contract se desfăşoară în prezent lucrări la colectorul Salva - Năsăud. Stadiul de realizare „fizică” a acestei componente a proiectului este de sub 3 procente, fiind decontată suma de 8,775 milioane lei.

Reabilitarea şi extinderea conductelor de transport şi aducţiuni apă potabilă în sistemul zonal de alimentare cu apă Bistriţa – cunoscut ca CL 3 – este contractat de SC Hidroconstrucţia SA, valoarea lucrărilor fiind de 27.687.037,03 lei. Potrivit datelor furnizate de Aquabis, au fost efectuate 44% din lucrările prevăzute, şi anume extinderea conductelor de aducţiune - 31,356 km, reabilitarea conductelor de aducţiune – 2,099 km şi achiziţionarea a 4 rezervoare de apă potabilă noi.

Contractul de lucrări 3/1- Reabilitare şi extindere conducte de transport şi aducţiuni apă potabilă în sistemul zonal de alimentare cu apă Bistriţa - Reabilitare conductă magistrală Bistriţa- Crainimăt, este derulat de SC Hidroconstrucţia SA. Valoarea acestui contract este de 6.398.295,12 lei,
până în prezent fiind reabilitate conductele de aducţiune pe o lungime de 3,979 km

Extinderea reţelelor de distribuţie a apei şi canalizare în aria de deservire Beclean - CL 4 – este executat de SC Serbis SRL, firma fiind desemnată câştigătoare pentru suma de 15.921.810,01 lei. Până în prezent, a fost realizată extinderea reţelelor de canalizare pe o lungime de 5,996 km, ceea ce înseamnă circa 15% din lucrări.

Singurul contract dus aproape de sfârşit este cel privind Staţia de Tratare nouă pentru localitatea Beclean (CL 5), derulat de CML.RO SRL & Aqua Residuos Y Medio Ambiente SA (Barcelona), pentru suma de 21.670.805,86 lei. „În cadrul acestui contract s-a finalizat construirea staţiei de tratare, fiind în derulare lucrările de demolare pe amplasament”, informează SC Aquabis SA.

Pentru CL 6, adică „Reabilitare şi extindere reţele de distribuţie a apei şi canalizare în localităţile Năsăud, Salva, Sângeorz-Băi şi Maieru; Aducţiuni apă potabilă pentru localităţile Rebra-Năsăud şi Maieru”, încă nu a fost semnat contractul, asta după ce procedurile de achiziţii publice au fost blocate instituţional, prin contestaţii.

Extinderea reţelelor de distribuţie a apei, canalizare şi staţie de epurare în Feldru (CL 7) a revenit, în urma licitaţiei, asocierii dintre Mis Grup SRL (lider) -AQUA RESIDUOS Y MEDIO AMBIENTE SA -Allplan Proiect SRL, pentru o valoare de 11.791.819 lei. În cadrul acestui contract s-au realizat, până acum, 4,45 km reţele de canalizare şi 2 km de distribuţie, lucrându-se la staţia de epurare din Feldru, adică 40% din tot ce trebuie realizat.

B. Contractele de servicii

1. Contractul de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, în valoare de 8.813.514,96 lei, a fost adjudecat de SC Aecom Ingenieria SRL. Până în 31 decembrie 2013, a fost realizat peste 85% din acest prooiect, fiind plătite circa 7,1 14 milioane lei.

2. Contractul de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor a fost câştigat de Eptisa Romania SRL & Eptisa Servicios de Ingenieria SL Spania, pentru suma de 10.268.895 lei. Deocamdată, a fost înmdeplinit aproximativ 44% din ceea ce prevede contractul, fiind decontate 4,135 milioane lei.

3. Contractul pentru auditul proiectului este derulat de SC BDO Audit SRL, pentru 175.002 lei. Deocamdată, vorbim de un contract realizat în proporţie de 42%, fiind plătiţi 70.000 lei.

***

„Populaţia beneficiară a proiectului este de aproximativ 134.000 locuitori şi, în urma finalizării, se aşteaptă ca un număr de aprox 30.000 locuitori să se conecteze la sistemul de apă uzată şi aproximativ 18.300 locuitori se vor conecta la sistemul de apă potabilă.
SC AQUABIS SA apreciază în mod deosebit modul în care atât populaţia şi autorităţile locale au fost alături de companie în procesul de implementare şi speră ca la finalizarea proiectului beneficiile aduse de proiect să compenseze toate neajunsurile din timpul realizării lucrărilor”, menţionează ing. Ion Şandru, director general al SC AQUABIS SA.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5