SC AQUABIS SA – bilanţ al proiectului major finanţat din Fondul de Coeziune de Ziua Mondială a Apei
SC AQUABIS SA – bilanţ al proiectului major finanţat din Fondul de Coeziune de Ziua Mondială a Apei
Ziua Mondială a Apei este o zi în care apa este elementul celebrat atât de către instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea resurselor de apă cât şi de către utilizatorii direcţi.
Aşa cum şi-a obişnuit deja consumatorii, SC AQUABIS SA continuă cu sărbătorirea acestui eveniment printr-o “Zi a porţilor deschise”. Elevii şcolilor din municipiul Bistriţa sunt aşteptaţi la Staţia de Tratare a Apei sau la Staţia de Epurare, unde le sunt prezentate procesele de tratare a apei pentru potabilizare şi cel de epurare a apelor uzate.
Prin proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, SC AQUABIS SA, în calitatea sa de Operator Regional, continuă eforturile de a extinde serviciile oferite - alimentare cu apă, canalizare şi epurare ape uzate, către un număr tot mai mare de consumatori şi de asigurare a acestor servicii la standardele naţionale şi comunitare în domeniu.
În procesul de implementare a acestui proiect, stadiul lucrărilor este după cum urmează:
a) Contractul de lucrări nr 1- Reabilitare reţele de distribuţie apă şi canalizare în Municipiul Bistriţa, reţele de distribuţie apă şi aducţiuni în localităţile din SZAA Bistriţa- contractor SC Serbis SA. Până în prezent s-au realizat următoarele:
- 4,587 km reţele de distribuţie a apei reabilitate,
- 1,405 km reţele de canalizare reabilitate,
- 23 racorduri de canalizare reabilitate,
- 218 branşamente de apă reabilitate,
- 1082 branşamente de apă noi,
- 2 rezervoare de apă realizate în proporţie de 98,31%.
Exprimat procentual, stadiul fizic al lucrărilor este de 58%.
b) Contractul de lucrări nr 2- Staţie de epurare apă uzată şi colectoare de transfer pentru clusterele Bistriţa, Beclean, Salva, Sângeorz-Băi- contractor Asocierea SC Hidrocanal SRL şi Von Roll Bhu Umwelttechnik GMBH. În cadrul contractului se lucrează în prezent pe colectorul Năsăud- Salva.
Exprimat procentual, stadiul fizic al lucrărilor este de 2,58%.
c) Contractul de lucrări nr 3- Reabilitare şi extindere conducte de transport şi aducţiuni apă potabilă în sistemul zonal de alimentare cu apă Bistriţa- contractor SC Hidroconstrucţia SA. Până în prezent s-au realizat următoarele:
- 31,356 km conducte de aducţiune a apei,
- 2,934 km conducte de aducţiune reabilitate,
- 4 rezervoare de apă noi.
Exprimat procentual, stadiul fizic al lucrărilor este de 49,63%.
d) Contractul de lucrări nr 3/1- Reabilitare şi extindere conducte de transport şi aducţiuni apă potabilă în sistemul zonal de alimentare cu apă Bistriţa- Reabilitare conducta magistrală Bistriţa- Crainimăt - contractor SC Hidroconstrucţia SA. Până în prezent s-au realizat 4,912 km conducte de aducţiune a apei reabilitate.
Exprimat procentual, stadiul fizic al lucrărilor este de 48,03%.
e) Contractul de lucrări nr 4- Extindere reţele de distribuţie a apei şi canalizare în aria de deservire Beclean- contractor SC Serbis SA. Până în prezent s-au realizat următoarele:
- 5,996 km extindere reţele de canalizare,
- 306 racorduri de canalizare noi.
Exprimat procentual, stadiul fizic al lucrărilor este de 15,01%.
f) Contractul de lucrări nr 5- Staţie de Tratare nouă pentru localitatea Beclean- contractor Asocierea SC CML Ro SRL& AQUA RESIDUOS Y MEDIO AMBIENTE SA,Barcelona. Până în prezent s-a realizat şi preluat Staţia de Tratare Beclean şi au mai rămas de realizat lucrări de demolare a construcţiilor vechi.
Exprimat procentual, stadiul fizic al lucrărilor este de 98,2%.
g) Contractul de lucrări nr 7- Extindere reţele de distribuţie a apei, canalizare şi staţie de epurare în Feldru- contractor Asocierea -Mis Grup SRL şi -AQUA RESIDUOS Y MEDIO AMBIENTE SA -Allplan Proiect SRL. Până în prezent s-au realizat următoarele:
- 2,000 km extindere reţele de distribuţie apă potabilă,
- 4,693 km extindere reţele de canalizare,
- 420 racorduri de canalizare,
- 120 branşamente de apă,
- 22% din lucrările la staţie de epurare sunt finalizate.
Exprimat procentual, stadiul fizic al lucrărilor este de 42,01%.
h) Contractele de servicii, în număr de trei, sunt semnate şi în desfăşurare.
Desfăşurarea lucrărilor în cadrul proiectului duce, în mod inevitabil, la multiple neajunsuri, pentru care SC AQUABIS SA face apel la înţelegerea locuitorilor din zonele afectate de lucrări. Toate părţile implicate fac tot posibilul de a reduce impactul negativ şi, în numele tuturor, SC AQUABIS SA cere scuze populaţiei.
În mod particular, în cazul executării lucrărilor de reabilitare a conductelor de aducţiune la nivelul mun. Bistriţa, orice situaţie neprevăzută în realizarea acestor lucrări ar putea duce la întreruperea furnizării apei potabile unui număr însemnat de locuitori.
SC AQUABIS SA îşi exprimă speranţa că, bucurându-se de răbdarea şi înţelegerea locuitorilor se va ajunge la finalizarea cu succes a proiectului.
Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune.
Pentru întrebări legate de proiect, vă rugăm să vă adresaţi Unităţii de Implementare a Proiectului din cadrul AQUABIS, nr. de telefon 0263 214014 sau e-mail [email protected]
Citiţi şi:
- Proiectul Aquabis, al 40-lea ca valoare din România, finanţat din fonduri europene
- Prima etapă de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare se va finaliza în 2015
- Consiliul Judeţean vrea să obţină o finanţare europeană de peste 250 milioane euro
- Pregătiri pentru etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare
- Lucrările de infrastructură de apă şi canalizare, licitate în 2011
Adaugă comentariu nou