Lucrările de infrastructură de apă şi canalizare, licitate în 2011

Procedura de achiziţii publice pentru proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud", finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, va debuta în ianuarie 2011, a anunţat Simona Bodnariu, director la Direcţia de Programe, Integrare Europeană şi Lucrări Publice din cadrul Consiliului Judeţean. Potrivit acesteia, procedura, cu toate etapele sale, va dura câteva luni de zile.

Luna trecută, a fost semnat contractul de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului a cărui valoare ajunge la 8,813 milioane lei, atribuit, în urma unei licitaţii deschise, firmei INOCSA INGENERIA- Spania, subcontractanţi fiind SC ENVIRO ASIST SRL Bucureşti şi SC ESCALIA CRAUS SRL Baia Mare. Săptămâna viitoare va fi semnat şi contractul pentru dirigenţia de şantier, a menţionat Simona Bodnariu.

,,Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, având ca beneficiar SC Aquabis SA şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii de alimentare cu apă şi canalizare, este cel mai mare proiect derulat din fonduri europene în Bistriţa-Năsăud, valoare acestuia depăşind 83 milioane de euro.

De acest proiect vor beneficia 155.203 locuitori din 17 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul nostru. Investiţiile urmează să se realizeze în municipiul Bistriţa (reabilitare reţele de apă şi canal, modernizarea staţiei de epurare, sistem de alimentare cu apă Sărăţel), oraşele Beclean (o nouă staţie de tratare a apei şi staţie de epurare), Năsăud (extindere reţele de apă şi canal), Sângeorz-Băi (extindere şi reabilitare de reţele, extinderea actualei staţii de epurare). Astfel de lucări de extindere, reabilitare de reţele de apă şi apă uzată, dar şi edificarea unor staţii de epurare sunt programate şi comunele Braniştea, Şieu-Măgheruş, Şintereag, Nimigea, Petru Rareş, Uriu, Căianu Mic, Şieu Odorhei, Salva, Telciu, Feldru, Maieru şi Rodna.

Proiectul însumează, pe componenta de alimentare cu apă, ca indicatori fizici, 92 kilometri de conducte de aducţiune, 93 km de conducte de distribuţie, o staţie de tratare, 13 rezervoare de înmagazinare a apei potabile, cinci staţii de pompare apă potabilă. În plus, la capitolul investiţii de infrastructură de apă uzată, se vor realiza 99,3 kilometri de conducte pentru canalizare, 13 staţii de pompare şi cinci staţii de epurare (dintre care patru sunt noi). Prima fază a proiectului ar urma să se finalizeze în 2013.

Potrivit datelor furnizate de directorul Simona Bodnariu, 94% din populaţia urbană a judeţului are acces la sisteme de apă potabilă, însă doar 43% beneficiază şi de canalizare. La nivelul întregului judeţul, mai puţin de o treime dintre locuitori sunt conectaţi la reţeaua de canalizare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5