Preot Alin Cîndea: 2019 aduce cu sine noi oportunități. Dumnezeu dorește să facă lucruri minunate în viața fiecăruia dintre noi în acest An Nou

Preot Alin Cîndea

„Fiți întotdeauna în război cu viciile voastre, în pace cu vecinii voștri și anul care vine vă va găsi mult mai buni.” (Benjamin Franklin)

Anul acesta se încheie și unul nou începe. Întâmpinăm anul ce vine cu o mulțime de dorințe, așteptări, cu speranța că va fi mai bun și că ne va fi mai bine. Dar, realiști fiind, știm că ne vom confrunta și cu noi probleme, noi presiuni, precum și noi oportunități. Poate că unii dintre noi sunt nostalgici din cauza timpului care se scurge și numărându-și anii realizează cât de fragilă este viața omului. Iată de ce la cumpăna dintre ani este și un moment potrivit pentru reflecție, pentru o examinare a conștiinței.

Probabil știți că numele lunii ianuarie vine de la zeul Ianus din mitologia romană, zeu cu două fețe: una orientată spre anul care se încheie și alta spre anul care vine. La începutul anului, este bine să evaluăm perioada care se încheie și chiar dacă au existat războaie, cutremure, incendii forestiere, încălzirea globală, acte teroriste, milioane de oameni care au fost nevoiți să-și părăsească țările, scandaluri politice, să ne aducem aminte că am avut parte și de realizări frumoase, de solidaritate, de libertate și fraternitate. Să ne amintim că bunul Dumnezeu ne-a purtat până acum de grijă și să fim convinși că El, fidel fiind promisiunilor Sale, ne va purta de grijă și în anul care vine.

Însă la final de an, la fel ca în fiecare zi, creștinul trebuie să-și examineze și conștiința, verificând dacă vanitatea și mândria nu l-au îndepărtate treptat de Dumnezeu și de frații săi. Este un moment prielnic pentru a ne întreba dacă în anul ce se încheie am reușit să facem câțiva pași înainte pe calea imitării Fiului lui Dumnezeu. Iar dacă cumva am pornit pe alte căi și am avut alte modele să ne amintim de invitația Apostolului Pavel: „Să nu vă potriviţi cu acest veac, ci să vă schimbaţi prin înnoirea minţii, ca să deosebiţi care este voia lui Dumnezeu, ce este bun şi plăcut şi desăvârşit.” (Rm. 12,2)

Fiecare An Nou aduce cu sine și noi oportunități. Și una dintre acestea este cea a schimbării, a unei metanoia: o schimbare radicală a modului de a gândi. Să încetăm, de exemplu, războaiele dintre noi sau cele cu vecinii noștri, cu cei din jur pentru a duce o luptă cu viciile noastre, cu omul cel vechi. Sunt sigur că Dumnezeu dorește să facă lucruri minunate în viața fiecăruia dintre noi în acest An Nou. Dar noi ce intenționăm? În cele trei sute șaizeci și cinci de zile, cum vrem să trăim? Dacă vrem să culegem roade bogate și să fim fericiți să ascultăm cuvântul profetului Osea: „Semănaţi-vă fapte bune, căci numai aşa veţi secera milostivire; prefaceţi ţelina în ogoare ale cunoaşterii de Dumnezeu şi căutaţi pe Domnul, ca El să vină şi să vă îndestuleze de roade mântuitoare!” (Osea 10,12)

La mulți ani sfinți, binecuvântați cu pace și sănătate!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5