Preşedintele Moldovan: Primăriile au bani de funcţionare până la sfârşitul anului. Pentru comuna Şieu, am solicitat sprijinul Guvernului!

Preşedintele Radu Moldovan susţine că primăriile judeţului nu vor avea probleme financiare privind asigurarea funcţionării instituţiilor, singura situaţie problematică fiind la Şieu, acolo unde a apărut o corecţie financiară de 1,2 milioane euro – adică banii vot trebui daţi înapoi - în urma implementării unui proiect cu finanţare europeană din exerciţiul financiar 2007-2013.

         „În momentul de faţă, o problemă care este extrem de complicată şi pe care am adus-o la cunoştinţa Guvernului, este problema comunei Şieu, în urma pierderii definitive a procesului de implementare a unui proiect cu finanţare europeană. Despre un  lucru punctual referitor la riscul de a asigura funcţionalitatea, nu am cunoştinţă de cauză, nu mi-a spus nimeni un astfel de lucru. Am înţeles de la domnul ministru Teodorovici că în noiembrie va mai fi o rectificare bugetară şi sunt convins că se vor găsi soluţii pentru asigurarea tuturor cheltuielilor de funcţionare”, a declarat preşedintele Moldovan.

         Potrivit acestuia, la Şieu, în urma unui audit, făcut în urma implementării unui proiect european s-a constatat că documentele prin care compania a câştigat licitaţia nu erau „în regulă”, în ceea ce priveşte „lucrările similare”. „S-a dat o corecţie de 100%, care înseamnă peste un milion de euro. Am făcut un proiect de hotărâre de Guvern împreună cu prefectul, prin care am solicitat sprijin, pentru că această comună nu are de unde să acopere aceste sume. Nu ai de unde să pretinzi unei comisii de la o licitaţie de la o primărie, pentru că nu are pârghii să verifice dacă documentele pe care le-a prezentat cu lucrări similare sunt în regulă”, a adăugat Radu Moldovan.

         De cealaltă parte, primarul comunei Şieu, Ioan Cifor Tiniş,  a menţionat că proiectul a fost finalizat în 2015, iar firma care a câştigat contractul a mai avut probleme de acest fel şi într-o altă localitate din ţară.

„Drumurile sunt făcute, a fost un control inopinat de la Curtea Europeană de Conturi şi s-a descoperit că în faza de achiziţii au fost nişte probleme. Firma era din Satu Mare şi mai are o problemă de genul acesta, pentru că au depus nişte documente false la achiziţie şi s-a demonstrat în instanţă. Şi acum suntem în instanţă cu AFIR, cu DNA, DLAF, pe procedură. Aşteptăm să vedem ce ne dă instanţa. Noi am avut un proces de suspendare a acestui act administrativ, iar după doi ani, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a dat încheierea suspendării, pentru că nu a venit DNA şi DLAF cu nicio soluţionare. Avem corecţia trimisă de către AFIR, am cerut suspendarea corecţiilor pentru nouă luni de zile şi încă la trei luni mai avem dreptul. Am făcut către Ministerul Finanţelor şi Guvernul României o adresă prin care am cerut sprijin pentru plăţi. Practic, mai avem cinci luni până la obligaţia de plată, când o să pună proprire pe conturi”, a declarat primarul Ioan Cifor Tiniş.

Edilul din Şieu a menţionat că proiectele care sunt în derulare nu se vor opri, dar nu vor mai fi bani de salarii, de funcţionare. „Din taxe şi impozite, bugetul comunei este de 1,2 milioane lei, în vreo cinci ani, dacă încasăm şi nu cheltuim nimic, suntem pe plus. Dacă nu ne dă bani ministerul, luăm cheia şi închidem. Nu ne putem îndrepta împotriva firmei pentru că nu avem nicio rezoluţie. Noi ştim că firma este vinovată, am găsit documentul fals pe care nu şi l-am mai asumat ulterior pe procedura de achiziţie la experienţa similară. Ne-au adus două documente prin care ei au făcut două lucrări similare la o firmă din Mureş, Citadin Mureş. Nu e vina fostului primar, e vina firmei. A fost o comisie în care au fost nişte specialişti, nişte experţi, consultanţi, care le-au verificat actele, AFIR ne-a dat aviz, au început plăţile. Cei de la Curtea de Conturi Europeană (ECA) au verificat şi drumurile, despre care au spus că sunt extraordinare din punctul lor de vedere, dar actele nu sunt în regulă. Firma este Laurenţiu H din Satu Mare, care pe aceeaşi speţă a mai fost găsit la o primărie din ţară. A fost un control încrucişat. Sper să nu ajungem să nu putem plăti această sumă”, a concluzionat Ionuţ Cifor Tiniş.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5