( Interviu) Ioan Cifor-Tiniș: Nu îmi place să fac promisiuni. Sunt pregătit de muncă, iar proiectele realizate sunt cartea mea de vizită
Mar, 05/30/2017 - 15:48
Ioan Cifor-Tiniș a demonstrat că administrația locală poate face casă bună cu elanul tinereții. A fost patru ani viceprimar al comunei Șieu, din vara anului trecut, fiind numit primar interimar. Deși a preluat din mers frâiele comunei, cu multe responsabilități și proiecte pe rol, a reușit în doar un an să ducă la capăt o serie de investiții, dar și să promoveze alte proiecte, cu finanțare europeană, de la Guvernul României, Consiliul Județean și din bugetul local.
Rep.: În 2012 aţi intrat în echipa administrativă, ca viceprimar. Cum ați colaborat u regretatul Olimpiu Iuga Napeu?
Ioan Cifor-Tiniș: - Da, atunci eram candidat din partea PNL, formam USL. Am lucrat foarte bine cu fostul primar, Olimpiu Iuga Napeu, Dumnezeu să-l ierte. Eram prieteni încă dinainte de a ajunge primar, lucram împreună la ferme, ne ajutam reciproc. În administraţie am colaborat foarte bine, fiecare ştia ce are de făcut, nu am avut divergenţe. Toate proiectele s-au desfăşurat în bune condiţii.
Rep.: - Începând cu anul trecut, după nefericitul eveniment, aţi ajuns primar interimar. Cum a fost această perioadă?
Ioan Cifor-Tiniș:: - Foarte grea. Până în luna ianuarie am fost singur, de atunci am avut viceprimar. Sunt multe proiecte, multe nu au fost predate, totul a fost preluat din mers. S-au schimbat mulţi angajaţi şi la Primărie, greu, cu multe probleme, dar am reușit să depășim toate barierele birocratice.
Rep.: - Cum v-aţi hotărât să mergeţi mai departe pe acest drum?
Ioan Cifor-Tiniș:: - Lucrăm de doi ani de zile la nişte proiecte, la asfaltări de străzi, cred că ar fi păcat să munceşti atât la nişte proiecte şi pe urmă să renunţi, să vină altcineva să se bată în piept că el le-a rezolvat. Ştiţi cum e în administraţie, cine taie panglica, cine e primar, acela le face. Nu contează cine le-a promovat sau implementat pe parcurs. De asemenea, cred că am multe de oferit acestei comunități frumoase și vreau să pun în aplicare multe proiecte care să dea o nouă față comunei noastre.
Rep.: - Travesăm o perioadă de campanie electorală. Din câte am văzut, oamenii sunt alături de dumneavoastră. Cu ce gânduri mergeţi în această campanie?
Ioan Cifor-Tiniș: - Nu-mi place să fac promisiuni, pentru că, dacă promisiunile nu ţin numai de tine, s-ar putea să nu se îndeplinească. Campania mea se bazează pe proiectele la care am lucrat şi pe care vreau să le promovez şi sper să primesc finanţare pentru ele. Sunt proiecte mari, avem asfaltări de drumuri în Şieu, asfaltări în Posmuş, un dispensar nou, sediul de primărie, reabilitarea a două şcoli. Avem în execuție și un pod. Eu cu aceste proiecte merg în campanie, în fața oamenilor. Cu ceea ce am făcut. Nu mă duc cu promisiuni care sunt de neatins.
Rep: - Aş vrea să oferiţi câteva detalii. În perioada în care aţi colaborat cu primarul Olimpiu Iuga Napeu, dar şi ulterior, ce proiecte au fost implementate de administraţia locală?
Ioan Cifor-Tiniș: Au fost multe proiecte pe care am reuşit să le derulăm la nivelul comunei. Mă refer la reţele de apă şi canalizare, reabilitare cămin cultural și construire after-school, finanțat din fonduri europene, în valoare de 2.500.000 euro. De asemenea, am implementat, în tandem, un proiect de asfaltare a drumurilor agricole în satele Șieu și Ardan, pe o lungime de 8 km, în valoare de 1.250.000 euro, tot prin finanţare din fonduri europene.
Din fonduri guvernamentale, a fost asfaltat DC11 Șieu-Ardan, pe o lungime de 4,5 km, investtiţie în valare de 1.000.000 euro. Din bugetul Consiliului Judeţean, a fost realizat proiectul de asfaltare a DJ 173 Șieu - Șoimuș, pe o lungime de 3 km.
În perioada la care ne referim, din bugetul local au fost realizate mai multe proiecte, şi anume reabilitarea căminului cultural din satul Ardan, a căminului cultural din satul Șoimuș, a grădiniţei din satul Șieu. A fost amenajat un spaţiu de joacă pentru copiii din Șieu, de asemenea, a fost modernizat sistemul de iluminat public în satele Șieu, Ardan, Posmuș, Șoimuș, investiţie în valoare de 250.000 lei.
Rep.: Ce proiecte aveţi în derulare în 2017, la Şieu?
Ioan Cifor-Tiniș: Avem multe proiecte pe care le punem în aplicare în acest an. În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în baza OG 28/2013, sunt incluse două proiecte importante.
Este vorba despre Reabilitarea, extinderea și modernizarea şcolii şi a grădiniței din Posmuș, investiţie de aproximativ 900.000 lei, dar şi de reabilitarea, extinderea și modernizarea școlii și a grădiniței din satul Ardan, proiect în valoare de 1.500.000 lei.
Cu sprijinul Guvernului României, printr-o finanţare de 500.000 lei, avem şi acest proiect de construire a unui pod nou peste râul Șieu, cunoscut drept “Podul Gostatului”.
Rep: Ştim că aţi pregătit un portofoliu de proiecte, în vederea obţinerii finanţării, atât prin programe guvernamentale, cât şi în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Ne puteţi preciza câteva dintre aceste proiecte?
Ioan Cifor-Tiniș: Într-adevăr, avem mai multe proiecte pregătite, depuse, în vederea obţinerii finanţării. Am promovat două proiecte de asfaltare străzi în comuna Șieu, pentru localitățile Șieu și Ardan, în valoare de 5.535.000 lei, şi pentru localitatea Posmuș, în valoare de 2 600.000 lei. De asemenea, am propus construirea unui cabinet de medicină generală, cabinet dentar și farmacie în localitatea Șieu, tot pentru obţinerea de fonduri guvernamentale, proiect în valoare de 1,2 milioane lei.
În preocupările noastre sunt şi dotările pentru şcolile din Ardan - unde propiectul prevede suma de 132.000 lei – şi din Posmuș, proiect cu o valoare de 115.000 lei.
Pe fonduri europene, proiectul nostru vizezază asfaltarea de drumuri agricole în satele Șieu și Posmuș, cu o lungime de 10 km, în valoare de 1 milion de euro.
Rep.: - Înţeleg că sunteţi pregătit de muncă.
Ioan Cifor-Tiniș: Ioan Cifor-Tiniș: - Fiind deja în cadrul administrației publice locale, eşti pregătit pentru ce va urma. E un avantaj, prin prisma cunoașterii acestor mecanisme, a procedurilor de respectat într-o primărie.
Rep: - Ce înseamnă pentru dumneavoastră susţinerea preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean?
Ioan Cifor-Tiniș: - Înseamnă foarte mult, acest lucru îmi dă încredere în faptul că localitatea noastră nu va fi uitată. Avem nişte proiecte în care este direct implicat şi Consiliul Judeţean, cum ar fi asfaltarea DJ 173, Şieu – Buduş – Bistriţa, o rută foarte scurtă, mai avem un drum de asfaltat spre Şoimuş, început acum doi ani, dar şi proiecte prin Master Planul de apă și apă uzată în care este implicat şi Consiliul Judeţean, prin ADI. Având sprijinul conducerii Consiliului Judeţean, am speranţa că vom realiza lucruri frumoase în comună.
Rep.: - Cum este echipa de la Primărie? Un primar are în spate şi o echipă bună.
Ioan Cifor-Tiniș: - Da, echipa este acum în schimbare, sunt câţiva tineri veniţi alături de cei mai în vârstă. Din păcate, când sunt schimbări sunt şi probleme, pentru că cei noi încă nu ştiu, lumea vine, are probleme. Dar nu am avut probleme mai dificile. Tocmai s-a încheiat campania pentru subvenţii la APIA, dar nu au fost probleme deosebite. Băieţii sunt tineri, au lucrat foarte bine pe calculatoare, sunt ingineri, cu studii superioare. Din punctul meu de vedere, avem o echipă bună la Primărie.
Rep.: - Ioan Cifor Tiniş. Două nume, care este povestea lor?
Ioan Cifor-Tiniș:: - E o poveste mai veche. La căsătorie, am hotărât să păstrăm ambele nume. În anul 2004, ne-am mutat la Şieu. Ne-am cunoscut încă din perioada studenției. Eu am absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, dar nu am lucrat în învăţământ.
După terminarea facultăţii am făcut armata – 6 luni, după care am lucrat la Poştă, diriginte la Teaca şi apoi la Bistriţa, iar din 2012 am fost viceprimarul comunei Şieu. La Poştă am lucrat foarte bine cu subalternii, cu care intram în contact direct. Aici am învăţat ce înseamnă admninistrarea unui oficiu. La Teaca, iniţial, am lucrat cu doar patru oameni, dar la Oficiul Bistriţa eram deja 12 colegi, iar la Oficiul de Tranzit am avut în subordine 62 de colegi.
Rep.: - Câteva cuvinte despre familie.
Ioan Cifor-Tiniș:: - Sunt căsătorit de 13 ani, am o soţie frumoasă – Ionela, un copil de aproape 6 ani - Ianis, sănătos, cuminte. Mă simt împlinit. Am o familie sănătoasă. Până la urmă asta e cel mai important, să fim sănătoşi, restul, cu ajutorul lui Dumnezeu le vom rezolva.
Rep.: - Familia trebuie să înţeleagă munca unui primar, care este tot timpul pe drumuri, cu multe probleme. Am înţeles că aveţi susţinerea familiei şi trebuie să le mulţumiţi acest lucru. Fără familiie nu se poate...
Ioan Cifor-Tiniș: - În primul rând, dacă nu ai familia lângă tine, nu ai nimic. Pentru familie te zbaţi şi trudeşti. Dacă nu ai familie, nu merită efortul. Traiul de zi cu zi îl faci. Dacă nu ai familie, nu contează. Acum este o perioadă mai dificilă, dar mă susţin. Pe viitor, vom vedea ce vom face.
Rep.: Împreună cu familia vă ocupați și de agricultură, așa cum îi șade bine oricărui gospodar și Șieu.
Ioan Cifor-Tiniș: Avem o gospodărie frumoasă, cu animale, avem o microfermă împreună cu socrii, lucrăm şi la fân şi la muncile câmpului, cu tractoare. Îmi place foarte mult şi nu m-aş muta la oraș.
Rep.: - Cum ați caracteriza comuna Şieu, pentru cineva care nu a ajuns pe aceste meleaguri?
Ioan Cifor-Tiniș: - Este o comună frumoasă, oamenii sunt gospodari, primitori. Cei mai mulţi se ocupă cu creşterea animalelor. Este o comună curată, nu sunt probleme dificile. În administraţie, zi de zi, vin zeci de oameni care au probleme de diferite tipuri, de diferite interesese. Dar, încet-încet le rezolvăm.
Rep.: - Câteva dintre hobby-uri, deşi bănuiesc că timp liber nu prea mai aveţi...
I.C.: - Mai merg la pescuit, prin câte un week-end, mai am o pasiune cu motocrosul, dar numai de plăcere şi, bineînţeles, fotbal. O dată pe săptămână, seara, venim la teren pentru a face mișcare.
Rep.: - Cum vor arăta următorii trei ani dacă vei ajunge să coordonezi destinele oamenilor de aici?
Ioan Cifor-Tiniș: - Eu sper să pot duce la îndeplinire proiectele începute. Dacă proiectele se vor finaliza, se va schimba radical faţa comunei în următorii trei ani. Eu sper ca în cei trei ani să le finalizăm şi atunci voi fi mulţumit de ceea ce am realizat.
Rep.: - Un mesaj pentru oamenii din comună...
Ioan Cifor-Tiniș: - Să vină la vot şi să voteze cu cine cred dânşii că poate face ceva pentru comună.
Citiţi şi:
- Ionuţ Cifor, învestit primar la Şieu. Va face echipă cu un nou viceprimar!
- Cu Ionuţ Cifor, comuna Şieu merge înainte cu fapte, nu vorbe!
- Ionuț Cifor, primar al comunei Șieu!
- Primarul Olimpiu Iuga Napeu, proiecte frumoase pentru următorul mandat
- Ionuţ Cifor: Putem accesa, din nou, finanţări europene pentru investiţiile de la Şieu! Şcoli şi grădiniţe, dispensar medical şi drumuri asfaltate, cu bani de la Guvern
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
I. ,,FLORILE DALBE” Cu ajutorul lui Dumnezeu vrem să lămurim de ce apar aşa de des ,,Florile...
Comentarii
Archiudean Florentin -
Mie, 14:40
Multumesc Rasunetul! Multumesc și mulțumim Prieteni dragi!
Pop MariusNicolae -
Mar, 16:55
Foarte bine venite informațiile, transmise de DSPBN,prin intermediul doamnei doctorAAndrițoiu! Cu...
Rus Augustin -
Mar, 15:37
STIMATĂ DOAMNĂ PROFESOARĂ,
Fie ca în anul 2025 în calea dumneavoastră să vă fie presărate „...
Rodica Fercana -
Mar, 13:45
La mulți ani redacției Răsunetul. Ro! Mulțumiri scriitorului Ioan Mititean pentru acest compendiu...
prof. Vasile G -
Mar, 09:28
„Să îmbrățișăm anul care vine, să-l primim cu florile nădejdii...”- iată sfat tonic, metaforic,...
Aniversări
În ceas aniversar, 2 ianuarie, urăm domnului ALEXANDRU ROMAN, director adjunct Divizia Operațiuni Rețea la Distribuție Energie Electrică Romania,...
Fie ca Bunul Dumnezeu să vă dăruiască har preacucernice părinte VASILE BOTIŞ (preot Anieş), iar de ziua aniversară a dvs.
În zi aniversară, permiteţi-ne preacucernice părinte IOAN AUREL RUS (preot la CPHPV Nuşeni), să vă dorim mulţi ani cu sănătate în slujirea Bisericii...
In Memoriam
Ajun de Crăciun.
Cineva schimbă aerul
de deasupra satului.
Adaugă comentariu nou