Primarul Florin Sandu Simionca: Educaţia, cadastrarea şi infrastructura, priorităţi în acest an, la Budacu de Jos!

Autorităţile locale din Budacu de Jos şi-au stabilit o parte din priorităţile acestui an, chiar dacă cifrele bugetare naţionale nu sunt cunoscute. În primul rând, vorbim despre continuarea unor investiţii din fonduri europene şi guvernamentale, apoi despre pregătirea documentaţiilor pentru accesarea unor noi finanţări, iar noile obiective sunt raportate la estimările pentru propriile venituri.

         „Educaţia, lucrările de cadastrare, proiectele de infrastructură rămân prioritare. Noi am finalizat şi urmează să recepţionăm  - sau au fost recepţionate  - mai multe obiective de investiţii, precum dispensarul pentru cabinete medicale, căminele culturale din Budacu de Jos şi Buduş, drumurile agricole etc. În continuare, se va lucra la construirea rețelei de canalizare (22,8 km), stație de epurare și extindere rețea de apă în Budacu de Jos, un proiect cu o valoare de aproximativ 3 milioane de euro. Aproximativ 50% din lucrări au fost executate, mai avem inclusiv edificarea staţiei de epurare. Anul acesta ne-m putea apropie de încheierea proiectului”, ne-a precizat primarul Florin Sandu Simionca.

         De asemenea, Primăria Budacu de Jos urmează să lanseze procedura de achiziţii publice pentru reţelele de utilităţi şi amenajarea curţii la Grădiniță cu program normal din localitatea Jelna, un proiect de 1,5 milioane lei, realizat de Ministerul Educației prin Programul Operaţional Regional.

         Anul acesta, un accent deosebit se va pune la Budacu de Jos pe lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în sectoarele cadastrale aparținând UAT Comuna Budacu de Jos, în vederea înscrierii imobilelor în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. „Avem trei persoane angajate, vrem să accelerăm aceste lucrări de cadastrare şi intabulare. Toate proiectele de investiţii, fie că vorbim de zona publică, fie că ne referim la mediul privat, se leagă de aceste extrase de Carte Funciară. Nu vreau să vină cineva la Primărie şi să spună că din cauza noastră nu a putut accesa finanţare europeană. Avem multe sectoare în lucru, multe au fost deja avizate de OCPI. Lucrăm în ritm susţinut la această temă”, ne-a precizat primarul Florin Sandu Simionca.

Pe lângă aceste investiţii, echipa administrativă a primarului Florin Sandu Simionca a promovat încă de anul trecut alte trei proiecte majore pentru comunitate. Astfel, a fost finalizat şi depus proiectul de alimentare cu gaze naturale a comunei Budacu de Jos. Este vorba de o rețea de distribuție de 39 km, valoarea estimată a investiţiei fiind de 38 milioane lei (8 milioane euro).

De asemenea, au fost depuse la Compania Naţională de Investiţii un proiect de construire a unui cămin cultural în localitatea Jelna, cu o valoare de 6 milioane lei (1,3 milioane euro), dar şi un proiect amplu de modernizare străzi, etapa a 2-a, în comuna Budacu de Jos, în care sunt  incluse 27 tronsoane de străzi (7,4 km) și 12 drumuri laterale, cu o valoare de 7 milioane lei (1,5 milioane). Nu în ultimul rând, este pregătit un proiect de modernizare a unui drum care să deschidă circulaţia din Jelna spre Ghinda.

Am depus trei proiecte la CNI, dar acum aşteptăm să vedem dacă nu vor fi deschise finanţări prin AFIR. Trebuie să vedem Ghidul Solicitantului, să vedem cum ne înscriem. De exemplu, la Jelna, vrem să modernizăm Căminul cultural. La CNI, am depus pentru o construcţie nouă. Prin AFIR, s-ar putea doar să reabilităm clădirea veche. Rămâne de văzut. La fel cu drumul spre Ghinda, pentru că e greu să intrăm într-o asociere cu municipiul Bistriţa”, ne-a precizat primarul Simionca.

Nu în ultimul rând, acesta ne-a spus că Budacu de Jos va intra într-o asociere cu Cetate şi Dumitriţa, pentru accesarea unor finanţări, în vederea modernizării unor drumuri care să asigure legătura între aceste unităţi administrativ-teritoriale, care să degreveze drumul judeţean de circulaţia utilajelor agricole, dar care să şi pună în valoare zone turistice.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5