Primarul Ioan Pop: Şapte proiecte europene schimbă faţa comunei Leşu!

Administraţia publică locală din Leşu a înţeles că programul Naţional de Dezvoltare Rurală reprezintă o oportunitate de dezvoltare a comunei, astfel că primarul Ioan Pop şi echipa sa au accesat nu mai puţin de 8 proiecte cu finanţare europeană. Unul dintre acestea – modernizarea infrastructurii forestiere, pe o lungime de 7,3 km, cu o valoare de 6,67 milioane lei (1,4 milioane EURO) – este finalizat.

„Avem în derulare, în diferite stadii, nu mai puţin de şapte proiecte cu finanţare europeană, care vizează drumurile comunale, forestiere, drumurile agricole, aşezăminte culturale, grădiniţă. La unele dintre proiecte sunte, în execuţie, la altele suntem în faza de proiectare sau în cea de procedură de achiziţie publică/licitaţie. La aceste proiecte se adaugă şi cele finanţate de Guvern sau investiţiile pe care le are Consiliul Judeţean, Aquabis sau proiectele pe care noi le-am promovat din bugetul local”, ne-a precizat primarul Ioan Pop.

Astfel, în lucru este modernizarea drumurilor forestiere din comună, pe o lungime de 10,7 km, un proiect în valoare de 7,1 milioane lei (1,5 milioane euro, dar şi a drumurilor agricole, pe tronsoane care însumează 12,7 km. Investiţia are o valoare de 5,5 milioane lei (1,1 milioane euro).

În derulare este şi  proiectul de asfaltare a unui drum comunal - DC 4 Leșu-Porcoi (6,2 km), cu o valoare de aproximativ 4,7 milioane lei (1 milioane euro).

Alte două proiecte importante sunt în implementare în comună. La Lunca Leşului este în construcţie o grădiniță cu program normal, care va oferi condiţii la standarde europene pentru preşcolari şi cadrele didactice care îi educă. E o investiţie de 2,1 milioane lei (440.000 euro), dar nepreţuită când vine vorba de viitorul oricărei comunităţi.

Lucrările la căminul cultural din localitate avansează într-un ritm bun, şi aici fiind o finanţare prin PNDR 2014-2020, de aproximativ 1,947  milioane lei.

Pentru capelă mortuară, se lucrează la documentaţia tehnică – un proiect de 93.000 euro, în timp ce amenajarea amfiteatrului este în procedură de licitaţie.

Per total, echipa administrativă de la Leşu a reuşit să atragă, din finanţări europene, suma de 30 milioane lei (6,4 milioane lei). De asemenea, sunt finanţate patru proiecte guvernamentale, prin Ministerul Dezvoltării. În execuţie sunt asfaltările de străzi în comună (5,1 km)-4,5 milioane lei (950.000 EURO), dar şi două proiecte din Programul Naţional de Cadastru şi Carte funciară, cu o valoare de peste 50.000 euro. Prin fonduri de la Guvern, la Leşu au fost asflatate două străzi, pe o lungime de 3 kilometri.

Merită amintite, menţiona primarul Ioan Pop, şi investiţiile pe care le-a promovat în zonă Consiliul Judeţean, şi anume modernizare DJ 172 C Ilva Mică-Leșu (4 km), cu o valoare de 1.7 milioane euro, şi  modernizarea DJ 172 D Ilva Mică-Măgura Ilvei (18,8 km), cu o valoare de 60.2 milioane lei (8,2 milioane EURO). Lotul 4 din Poarta Transilvaniei este în etapa de întocmire a proiectul tehnic, după ce licitaţia a fost, în sfârşit, adjudecată în această primăvară.

Sunt investiţii importante care se vor realiza şi în etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Astfel, în comună sunt prevăzute o rețea de distribuție apă potabilă (nouă) -  15,652 km, un rezervor înmagazinare (nou) şi amplasarea a 6 stații de pompare apă potabilă, cu o valoare de aproximativ 8.5 milioane lei (1.8 milioane euro).

La un bilanţ simplu, la Leşu, în ultimii ani, au fost atrase finanţări pentru 21 de proiecte în valoare de 24 milioane EURO (113.1 milioane lei), care vor schimba în bine viaţa locuitorilor, dezideratul fiecărei administraţii locale.  

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5