Primarul Ioan Pop: Avem patru proiecte de infrastructură rutieră, în derulare la Leșu! Căminul cultural, modernizat prin fonduri europene!

Nu mai puțin de patru proiecte de infrastructură rutieră are în derulare administrația locală din comuna Leșu. Este vorba despre trei proiecte finanțate cu fonduri europene, prin Programul Național de Deyvoltare Rurală 2014-2020, și o investiție susținută de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale.

„Vreau să ducem mai departe toate proiectele începute prin 2016. Avem un proiect de 1,5 milioane euro pentru modernizarea drumurilor forestiere – Tisa, Valea Măgurii, Bondar şi 500 m de pe Drumul Arsu. Se lucrează intens, urmează să fie turnat primul strat de asfalt. În unele locuri vor fi şanţuri betonate, în altele şanţuri de pământ. Partea carosabilă va avea 3,5 m. Vor fi realizaţi 9,7 km de drum, proiectul fiind finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020”, declară primarul Ioan Pop.

         De o importanţă majoră pentru comunitate este modernizarea   DC 4 Leșu-Porcoi (6,2 km), proiect de un milion de euro, realizat tot din fonduri europene. „E un drum comunal vital pentru locutorii comunei Leșu, care au așteptat asfaltul de 30 de ani. Era drum județean, prin 2015, l-am transferat în domeniul public al comunei și am prin finanțare prin Submăsura 7.2 din cadrul PNDR 2014-2020. 80% din comună circulă pe acest drum. Din1992, ni s-a tot promis asfalt de către politicieni şi am reușit să accesăm finanțare în mandatul meu”, menţionează primarul Pop.

Potrivit acestuia, în execuţie este şi proiectul de modernizare a unui drum agricol, care asigură şi legătura între Leşu – Poiana. „Avem constituită o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară între Leşu şi Poiana Ilvei şi am obţinut finanţare pentru un tronson de 12,7 km de drum, care va fi pietruit, nu va fi asfaltat. E un drum important, pentru că mai bine de jumătate dintre locuitorii comunei are proprietăţi în zonă şi ajungea foarte greu”, explică Ioan Pop.

Nu în ultimul rând, la Leşu este în implementare şi un proiect de asfaltare a unor străzi, cu o lungime de 5,4 kilometri, proiect finanțat de Guvernul României, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. „Leşu este o comună întinsă. Sunt aproximativ 95 km de drumuri în domeniul public. Avem asfaltaţi până-n 30 km mai avem şi alte proiecte şi studii de fezabilitate pentru alte finanţări”, spune primarul Ioan Pop.

      Un alt proiect care avansează într-un ritm susţinut este cel de modernizare a căminului cultural, proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de circa 452 mii euro. Aşezământul cultural va vea o sală cu o capacitate de până la 400 locuri, cu un spaţiu generos., care va fi folosot atât pentru evenimentele culturale, cât şi pentru alte întâlniri ale comunităţii. Termenul de finalizare este undeva în primăvara lui 2021.

„Am dat ordinul de începe a lucrărilor pentru construirea unei grădiniţe, cu 3 săli de grupă, la Lunca Leşului, care va oferi condiţii la standarde europene pentru preşcolari şi cadrele didactice care îi educă. E o investiţie de 2,1 milioane lei (440.000 euro), dar nepreţuită când vine vorba de viitorul oricărei comunităţi. Construcţia capelei mortuare este în procedură de achiziţie publică, la fel şi amenajarea amfiteatrului este în procedură de licitaţie”, ne-a declarat primarul Ioan Pop.

La Leşu, continuă şi lucrările de cadastrare, prin finanţare de la ANCPI. Nu în ultimul rând, merită amintită şi amenajarea unui depozitul de lemne de foc, care să vină în sprijinul populaţiei. Locuitorii depun o cerere, iar lemnul este dus la gospodăria fiecăruia. Transportul este asigurat de autorităţi,  aşa cum s-a hotărât în Consiliul Local. „Lumea este foarte mulţumită pentru că vine şi îşi cumpără lemn atunci când are bani. Nu mai sunt cai, căruţe şi oameni care să exploateze în pădure, lumea vine şi cumpără din depozit”, precizează edilul din Leşu.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5