Proiecte europene de şase milioane euro, accesate de Bistriţa Bârgăului. Primarul Vasile Laba: Am început asfaltarea străzilor

Autorităţile locale din Bistriţa Bârgăului au expertiză în atragerea finanţărilor europene, fapt dovedit şi în exerciţiul financiar 2007-2014, dar şi pentru perioada de finanţare 2014-2020. Până în prezent, au fost atrase aproximativ şase milioane de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, iar primele rezultate încep deja să se vadă în comuna bârgăuană.
Astfel, din 3 octombrie a început turnarea stratului de asfalt pe o serie de străzi din comună. Potrivit primarului Vasile Laba, proiectul finanţat prin Măsura 7.2, în valoare de un milion de euro, vizează modernizarea a 11 străzi din centrul de comună şi din Colibiţa, cu o lungime de aproximativ 7 km. „Am avut şansa să nu avem contestaţii la licitaţii, astfel că am putut demara proiectul. Pentru străzile din Colibiţa, ne apropiem de final. De asemenea, avem posibilitatea de a interveni pe Valea Măgurii, însă avem o serie de străzi, precum Cociorba, Doamnei, dar şi parte din strada Tapiţerilor, unde nu sunt executate lucrările de canalizare. Acolo nu vom interveni în vederea asfaltării, până nu avem reţeaua de canalizare, chiar cu riscul de a returna o eventuală corecţie, dacă nu ne vom încadra în timp, însă eu sunt convins că vom reuşi să ne încadrăm în termenele proiectului”, ne-a precizat edilul comunei Bistriţa Bârgăului.
De altfel, Primăria Bistriţa Bârgăului este beneficiara şi a unui proiect de extindere a reţelei publice de apă şi apă uzată menajeră, în valoare de 1,5 milioane euro. Foarte probabil, până anul viitor se va încheia procedura de achiziţii publice şi se va putea trece la execuţia lucrărilor, inclusiv pe străzile prevăzute şi la asfaltare.
Administraţia din Bistriţa Bârgăului a dat ordinul de începere a lucrărilor la căminul cultural Colibiţa, proiect finanţat prin Submăsura 7.6 – investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, aferentă Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Este o investiţie de aproximatuiv 400 mii euro, în urma căreia ar urma să se edifice un aşezământ cultural foarte frumos.
Tot din fonduri europene vor fi finanţate şi două proiecte pe Submăsura 4.3. din cadrul PNDR 2014-2020 care vizează modernizarea drumurilor forestiere. Cele două proiecte însumează peste 20 km de drumuri, având o valoare de 3 milioane de euro.
Potrivit primarului Vasile Laba, în mare parte este vorba despre pietruiri, amenajări de podeţe, şanţuri. „Nu mi se pare normal să nu ai rezolvată problema asfaltului în comună şi să pui asfalt şi şanţuri betonate prin pădure”, ne-a precizat el.
Nu în ultimul rând, două proiecte vor fi implementate şi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cu finanţare de la Guvernul României. Este vorba despre dotarea dispensarului uma din localitate cu aparatură medicală, dar şi reţea de canalizare pe strada Tapiţerilor, ultimul proiect având o valoare de peste 650 mii lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5