Proiectele continuă la Leşu. Ioan Pop: Reţeaua de gaze naturale, infrastructura rutieră şi promovarea turismului, printre priorităţile de viitor

Primarul Ioan Pop încheie al doilea mandat în fruntea comunei Leşu, după ce a mai avut şi unul de viceprimar. „Oamenii aleg omul şi cred că aşa am câştigat, ca om. Faptele vorbesc de la sine”, crede primarul Pop.

Sunt multe proiecte mari care s-au derulat în ultimul mandat, unele dintre ele sunt în execuţie şi acum. „Cel mai important proiect pentru comuna Leşu este asfaltul. Sunt foarte bucuros că am reuşit acest lucru pe perioada mandatului meu. Proiectul studiului de fezabilitate a fost pregătit încă din anul 2015 şi depus în anul 2016. Proiectul este realizat în proporţie de 90%. Practic, am modernizat drumuri de pământ, de piatră. Cei care locuiau lângă drum nu-şi puteau deschide geamurile din cauza prafului. A fost o muncă imensă în spate, dar bucuria nu este doar a mea, ci a tuturor locuitorilor comunei pentru că am putut aduce pe drumul principal asfaltul. A fost cea mai mare bucurie pentru leşeni”, declară Ioan Pop..

          Un alt proiect care este în implementare este reabilitarea Căminului Cultural, prin fonduri europene, un proiect care va ieşi frumos la final.   Construirea unei grădiniţe cu 3 grupe de copii este în line dreaptă, fiind adjudecată procedura de achiziţii publice. „În scurt timp putem da ordinul de începere a lucrărilor.  Deocamdată birocraţia, avizele ne-au întârziat, lucrările putând începe chiar din vară, dar nu este târziu nici de acum”, menţionează primarul comunei Leşu.

          Modernizarea drumului agricol Leşu – Poiana Ilvei este un alt proiect de foarte mare importanţă „Este un drum foarte important pentru comunităţile atât din Leşu, cât şi din Poiana, pentru că majoritatea fermierilor au proprietăţi acolo. Lucrările au început greu pentru că timp de un an de zile nu s-a prezentat nimeni la licitaţie, dar acum se lucrează intens. Abia a treia oară s-a prezentat un constructor. Lucrările se vor termina peste un an, practic perioada lucrărilor este de 12 luni şi am început în luna iunie. Am fost pe acest drum chiar zilele trecute şi nu mi-a venit să cred cât de bine se poate circula. Încă nu este pusă piatra, dar se poate circula până în Poiana chiar şi cu maşină mică”, precizează Ioan Pop.

         Se lucrează şi pe drumul forestier Tisa – Valea Măgurii – Bondaru, investiţie importantă pentru că locuitorii comunei au acolo multe  proprietăţi.

„Un alt lucru important pentru cetăţenii din Leşu este cadastrarea comunei. Suntem la al treilea contract cu ANCPI-ul. Primele măsurători au început acum trei ani. La ora actuală avem cam 1300 de CF-uri ieşite. Prin cadastrare se rezolvă o mie şi o sută de probleme, pentru că nu mai sunt procese, nu mai sunt certuri. Ba, mai mult, oamenii vor putea construi, pentru că, dacă nu eşti proprietar nu poţi construi”, explică Ioan Pop.

         Asfaltarea  a a aproximativ 6 km de drumuri laterale, prin PNDL, cu fonduri guvernamentale, construirea unei capele  - pentru care se aşteaptă achiziţia terenului necesar - dar şi amenajarea uneui amfiteatru pentru acţiuni culturale sunt pe agenda administraţiei din Leşu.

         „Un alt proiect aflat în proiectare este un amfiteatru în aer liber, în special pentru trişcaşii din Leşu. Exemplul l-am luat când am fost în Franţa şi Polonia. Va fi amplasat în spatele Primăriei vechi, într-o zonă frumoasă. Rapsodia Trişcaşilor esta unul dintre cele mai longevive manifestări, ajunsă la ediţia 52 şi ar fi păcat să întrerupem”, transmite Ioan Pop.

         Un alt proiect important care se va derula în perioada următoare este extinderea reţelei de apă potabilă, cu circa 15,6 km, în cadrul etapei a doua a Master Planului. „În primii ani de mandat am avut un proiecte de apă-canal pe Măsura 322 care a fost finalizat, iar acum am avut posibilitatea să extindem reţeaua de apă. Cu canalizarea încă nu am reuşit pentru că există nişte condiţii de eligibilitate care ne cer 2000 de locuitori echivalenţi, ori noi nu-i avem, şi atunci ne încadrăm doar la apă potabilă.  În toamna sau iarna acestui an se va face licitaţia şi sper ca din primăvară să putem extinde reţeaua pentru că mai sunt familii care nu au apă. Fiind zonă de munte, fiecare are sursă proprie de apă, dar nu este o soluţie”, spune primarul comunei Leşu.

         Administraţia locală a fost preocupată şi de proiectele de viitor, fiind gândit un program de dezvoltare. În 2018 am făcut un studiu de fezabilitate, pentru introducerea reţelei de gaz. „Preşedintele Radu Moldovan ne-a adunat într-un ADI, ne-am făcut un studiu de fezabilitate şi urmează să depunem documentaţiile. Ultima discuţie a fost să depunem în formula Ilva Mică – Leşu şi Sângeorz Băi. Va fi o realizare foarte mare, pentru că în decurs de un an ardem circa 5000 metri cubi. Au fost făcuţi paşi importanţi şi am încredere în acest proiect”, susţine Ioan Pop.

          Iată lista proiecte care dezvoltă comuna Leşu în perioada 2020-2024

1. Introducerea gazului metan în comuna Leşu

2. Asfaltarea a 14,5 km străzi laterale plus şase poduri noi în comuna Leşu: Valea Măgurii, Şcoala Valea Măgurii, Husadis, Blidar, str. Mălai Emil

3. Extinderea canalizării în comuna Leşu prin fose vidanjabile

4. Modernizarea drumului forestier Arsu – Ilva Mică

5. Reabilitarea şi punerea în circuitul turistic a cabanei Valea Măgurii

6. Amenajarea unui traseu turistic şi a unei zone de agrement la cota 1611, pe Heniu

7. Amenajarea unei zone de agrement în comuna Leşu

8. Cadastrarea comunei Leşu

9. Sprijinirea tuturor cultelor religioase

10. Sprijinirea fermierilor în implementarea proiectelor prin fonduri europene prin angajarea unei firme de consultanţă de către primărie care să deservească interesul cetăţenilor comunei Leşu.

 

         

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5