Primarul Ioan Turc: A fost semnat contractul privind modernizarea Liceului Tehnologic Agricol!

Primarul municipiului Bistrița anunță că a fost semnat contractul privind modernizarea Liceului Tehnologic Agricol. Potrivit acestuia, este vorba de proiectul tehnic și execuția lucrărilor de îmbunătățire a eficienței energetice la cele 5 corpuri ale liceului: atelierul școlar Corp B (P+2E), școala nouă și internat Corp A (P+3E), clădirea administrativă + cantină Corp D (S+P+1E), Liceul Agricol (vechi) Corp C (S+P+1E), atelierul școlar și spălătoria.
Valoarea obiectivului de investiții, finanțat prin PNRR și din bugetul local, este de peste 16 milioane lei cu TVA, din care municipalitatea contribuie cu circa 10 la sută.

Comentarii

25/04/24 08:19
Școala cenzurată

Primarii - școlile mânzesc,
Dar mânjii lor se nărăvesc
Și cer, cu coamele în vânt,
Liceului mai mult pământ.

În spațiul ce-l vor câștiga
Ca vântul - toți vor alerga.
Vor paște mândri - turița
De pe dealuri - la Bistrița.

Iar Crețu - Turc - Niculae
Vor desface fân din claie,
Și, ca semn de împăcare,
Vor necheza - fieștecare.

25/04/24 16:46
Ardelean

Motto:
„Nu trebuie să uite nimeni – fie profesor, fie student, că oricât ar învăţa în laboratoarele care se găsesc între aceste ziduri, laboratorul cel mai spornic şi cel mai bun în pământ este”.
( Regele Carol al II-lea, discurs cu prilejul inaugurării Clădirii Laboratoarelor de la Academia de Agricultură din Cluj, 1932)

Modernizarea cladirilor Liceului Agricol Bistrița este necesară , dar nu si suficientă . Câmpul experimental este la fel de important, fapt pentru care dotarea cu tehnică si utilaje de ultimă generatie devine o conditie obligatorie.
Liceul Tehnologic Agricol, din Bistrita, este una din cele mai vechi scoli de profil din Ardeal care isi datorează existenta etniei sasilor transilvăneni. După cum se ştie, la 12 decembrie 1868, Forumul Universităţii Săseşti din Sibiu hotărăşte, ridicarea a trei şcoli de agricultură în Transilvania, dintre care una urma să se înfiinţeze la Bistriţa. Aceste şcoli aveau drept scop să instruiască tinerii agricultori saşi, cu noile descoperiri europene în domeniul culturii plantelor şi creşterii animalelor, după sute de ani de agricultură tradiţională. In urma acestei hotarâri , şcoala de agricultură Bistriţa si-a deschis porţile la 15 aprilie 1870 si de atunci functionează fără întrerupere. Prin urmare anul acesta, pe 15 aprilie Liceul Tehnologic Agricol din Bistriţa a aniversat 151 de ani de existenta, in conditii de pandemie generată de COVID-19. In loc să pretuiască vechimea scolii agricole bistritene si să stimuleze dezvoltarea invătământului agricol, veche conducere PSD-istă din Primaria Bistrita a pus gând rău terenului Liceului Tehnologic Agricol, in suprafata de 32 hectare, avand destinatie pentru acrivitate didactico- experimentală.
Si asta după ce acelasi fost edil Ovidiu Cretu a mai lăsat si Statiunea Pomicola Bistriţa fără obiectul muncii, prin decimarea câmpurilor cu livezile experimentale. Trebuie spus că in conformitate cu Legea nr.57/2019, Art. 312, Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care nu au în proprietate sau în administrare ori în folosință terenuri agricole în extravilan primesc în folosință, prin grija Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, o suprafață de minimum 10 ha, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental. Asta nu inseamna că intreaga suprafață de 32 hectare, aferentă Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, nu ar putea sa ramană in administrarea scolii pentru scopuri didactice, fiindcă legea stabileste că e vorba de MINIMUM 10 hectare, fara sa precizeze vre-un plafon maxim.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5