A fost elaborat studiul de fezabilitate pentru reabilitarea Liceului Tehnologic Agricol! Proiectul are finanţare prin PNRR!

Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, anunţă că este gata studiul de fezabilitate pentru reabilitarea Liceului Tehnologic Agricol. Consiliul Tehnico-Economic al Primăriei municipiului a avizat favorabil studiul de fezabilitate privind realizarea lucrărilor de îmbunătățire a eficienței energetice la 5 corpuri ale Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, prima unitate de acest profil înființată în Transilvania.
Proiectul are finanțare asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, la valoarea totală de 21.046.805,29 lei (inclusiv TVA), contribuția municipalității fiind de 6.268.418,91 lei cu TVA. Reabilitarea obiectivului cuprinde sediul vechi al liceului, clădirea administrativă + cantina, atelierul școlar, școala nouă cu internatul, o anexă și spălătoria.
Studiul de fezabilitate va fi supus aprobării consilierilor municipali în proxima ședință a legislativului local.

Comentarii

20/04/23 12:41
Ardelean

Motto:
„Nu trebuie să uite nimeni – fie profesor, fie student, că oricât ar învăţa în laboratoarele care se găsesc între aceste ziduri, laboratorul cel mai spornic şi cel mai bun în pământ este”.
(Regele Carol al II-lea, discurs cu prilejul inaugurării Clădirii Laboratoarelor de la Academia de Agricultură din Cluj, 1932)
Modernizarea cladirilor Liceului Agricol Bistrița este necesară , dar nu si suficientă .
Liceul Tehnologic Agricol, din Bistrita, este una din cele mai vechi scoli de profil din Ardeal care isi datorează existenta etniei sasilor transilvăneni. După cum se ştie, la 12 decembrie 1868, Forumul Universităţii Săseşti din Sibiu hotărăşte, ridicarea a trei şcoli de agricultură în Transilvania, dintre care una urma să se înfiinţeze la Bistriţa. Aceste şcoli aveau drept scop să instruiască tinerii agricultori saşi, cu noile descoperiri europene în domeniul culturii plantelor şi creşterii animalelor, după sute de ani de agricultură tradiţională. In urma acestei hotarâri , şcoala de agricultură Bistriţa si-a deschis porţile la 15 aprilie 1870 si de atunci functionează fără întrerupere. In loc să pretuiască vechimea scolii agricole bistritene si să stimuleze dezvoltarea invătământului agricol, veche conducere PSD-istă din Primaria Bistrita a pus gând rău terenului Liceului Tehnologic Agricol, in suprafata de 32 hectare, avand destinatie pentru acrivitate didactico- experimentală, după ce acelasi fost edil Ovidiu Cretu a lăsat si Statiunea Pomicola Bistriţa fără obiectul muncii, prin decimarea câmpurilor cu livezile experimentale. Trebuie spus că in conformitate cu Legea nr.57/2019, Art. 312, Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care nu au în proprietate sau în administrare ori în folosință terenuri agricole în extravilan primesc în folosință, prin grija Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, o suprafață de minimum 10 ha, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental. Asta nu inseamna că intreaga suprafață de 32 hectare, aferentă Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, nu ar putea sa ramană in administrarea scolii pentru scopuri didactice, fiindcă legea stabileste că e vorba de MINIMUM 10 hectare, fara sa precizeze vre-un plafon maxim.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5