Primarul Mircea Romocea: Încep lucrările de modernizare a unor străzi la Năsăud, cu fonduri guvernamentale. Modernizarea drumurilor agricole, blocată un an de contestaţii

Toamna aceasta este bogată în proiecte la Primăria Năsăud, aflate în diferite stadii, de la execuţie, achiziţie publică şi până la cel de documentaţie tehnică.

         Vestea bună este că cele două investiţii derulate în etapa a II-a a Programului Naţional de Dezvoltare Locală, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, vor putea debuta în această toamnă. Este vorba despre edificarea unui pod cu o bandă de circulaţie peste râul Someş, a cărui valoare de 3,1 milioane lei, dar şi modernizarea a patru străzi din oraş, cu o valoare de peste 6 milioane lei.

         „Sperăm ca în acest an să începem şi să finalizăm măcar una din cele patru străzi incluse în proiect, şi mă refer la străzile Horea, Mihai Eminescu, Valea Caselor şi Valea Găgii, cu o lungime de peste 4 km. Vom discuta cu constructorul şi vom decide pe ce stradă vor fi deschise lucrările”, ne-a declarat primarul Mircea Romocea.

         Un pas înainte a făcut şi proiectul  de amenajare a celor două capele mortuare din cartierele Liviu Rebreanu şi Luşca. „Proiectele tehnice pentru cele două construcţii destinate ceremoniilor funerare au fost avizate la AFIR. Vom demara procedura de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor. Fiecare din cele două imobile are o valoare de aproximativ 120.000 euro, din care 80.000 euro sunt fonduri nerambursabile şi 40.000 euro reprezintă cofinanţarea din partea comunităţii. Aceste proiecte sunt finanţate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, prin GAL Ţara Năsăudului”, ne-a explicat edilul oraşului Năsăud.

         În fiecare capelă va fi amenajată o sală de ceremonii pentru oficierea slujbelor de înmormântare plus o terasă la intrare, un hol de acces, o „cameră frig”, grup sanitar şi birou administrativ.

         *** 

Din păcate, alte două proiecte înaintează destul de greu, în ciuda eforturilor depuse de administraţia năsăudeană. Proiectul de modernizare a drumurilor agricole „a pierdut” un an de zile prin contestarea licitaţiei, Curtea de Apel Cluj pronunţându-se de abia săptămâna trecută. „Instanţa a dat câştig de cauză celor care ne-au contestat şi solicită reevaluarea ofertei pe o anumită categorie de materiale folosite. Aşteptăm motivarea, sperăm s-o primim în două-trei săptămâni şi să vedem paşii pe care-i vom urma. Oricum, am pierdut un an de zile”, a menţionat primarul Mircea Romocea.

Administraţia năsăudeană implementează prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală un proiect de modernizare a drumurilor agricole, pe aproximativ 7,5 km, pe Valea Podului, Valea Caselor, str. Avram Iancu, str. Găgi, Drumul Prislopului, Drumul spre Nimigea şi Calea Rebrii. „Odată modernizate şi adaptate, căile de acces vor asigura o mai bună aprovizionare şi un acces mai facil către consumatori şi pieţele de desfacere. Lucrările de modernizare se vor face pe drumuri cu o lăţime de 2,75 m, cu rigole de scurgere a apei pluviale şi podeţe acolo unde se impune. Este un proiect de un milion de euro,prin Submăsura 4.3 – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agr icole şi silvice”, a precizat edilul năsăudean.

         Pentru un alt proiect depus pe fonduri europene se caută soluţii. Este vorba despre modernizarea Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” şi regenerarea infrastructurii urbane adiacente.

         „Am reuşit să finalizăm documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI). Proiectul a fost depus la ADR Nord-Vest, în vederea finanţării prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, pe Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii”. Din păcate, a intervenit şi aici o problemă, din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, care nu a fost de acord cu nişte soluţii tehnice propuse de noi pentru reabilitarea clădirii Şcolii Gimnaziale, cunoscută drept Bastilia. Sperăm să convingem Comisia că soluţiile sunt potrivite şi să putem înainta cu acest proiect major de infrastructură şcolară şi nu numai, asta după ce am stat ani de-a rândul blocaţi în investiţiile în şcoli pentru că nu erau în patrimoniul nostru”, a menţionat primarul Romocea.

Proiectul are două componente. În primul rând, este vorba despre reabilitarea, consolidarea şi modernizarea clădirii Şcolii Gimnaziale. A doua componentă vizează regenerarea infrastructurii urbane adiacente, adică amenajarea unor trotuare pe străzile Vasile Naşcu, Tudor Vladimirescu, Virgil Şotropa şi Bulevardul Grănicerilor.  Mai mult, în incinta Şcolii Gimnaziale va fi amenajat un parc, unde vor avea acces atât elevii şcolii, cât şi năsăudenii.

 

 

 

Comentarii

11/09/18 22:03
Narcisa

Domnule primar var rog sa faceți ceva și pe strada Closca nu este făcută strada și avem aici atâția copii ar trebui sa va interesați și de strada Closca deoarece toți de aici vau votat în schimb dumneavoastră nu ați făcut nimic trăim aici că porci in mocirla când plouă. Se face o tina mare de numai poți ieși afară ținând cont că sunt atâția copii ar fi bine sa cimentati strada asta in anul acesta va rog

11/09/18 22:11
Narcisa

Domnule primar var rog sa faceți ceva și pe strada Closca nu este făcută strada și avem aici atâția copii ar trebui sa va interesați și de strada Closca deoarece toți de aici vau votat în schimb dumneavoastră nu ați făcut nimic trăim aici că porci in mocirla când plouă. Se face o tina mare de numai poți ieși afară ținând cont că sunt atâția copii ar fi bine sa cimentati strada asta in anul acesta va rog

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5