Prin roua de iulie

Vara desculţă,

prin roua de iulie.

Fată de la sat.

Început de iulie 2009. Dimineaţa. Urc deluşorul din spatele casei din Malin îndreptându-mă spre grădinuţa de legume şi zarzavaturi. Trebuie să fac ,,aprovizionarea” pentru ciorba de vară pe care soţia mea o pune la cale.

Iarba încărcată cu bobiţe de rouă sclipeşte ca o mireasă încărcată de siraguri de mărgele, îmi udă printr-un sărut lichid ,,gumarii” din picioare, încălţăminte din cauciuc de care pomenea poetul Mircea Dinescu în dialogurile lui cu Stelian Tănase, atunci când vorbea despre ţărani.

Nu ştiu de ce, îmi aduc aminte de universitarul Sergiu Pavel Dan, fiul prozatorului Pavel Dan. Prin doi aprilie 1986, fiindu-mi îndrumător ştiinţific la lucrarea de gradul I şi inspectându-mă la şcoala din Parva, îmi spunea: ,,Măi Radule, îmi vine să umblu desculţ pe lângă blocul vostru”. Într-adevăr, pe lângă ,,blocul specialistului” pământul se zvântase sadovenian ( ,,Un om năcăjit”), dar pe dealuri era încă zăpadă. M-am cam eschivat să-i aprob dorinţa gândindu-mă că văzându-l desculţ, părvenii ar fi zis că profesorul Zăgreanu a adus de la Cluj un nebun, care se plimbă desculţ când încă zăpada nu s-a dus de pe înălţimile care înconjoară satul. În sinea mea îl înţelegeam, atavic îl chemau să se manifeste astfel, pe distinsul profesor , ţăranii nuvelelor şi ale povestirilor tatălui său.

Roua îmi stimula imaginaţia şi îmi închipuiam o idilică întâlnire dintre un ,,el” şi o ,,ea”, un flăcău şi ofată a satului, de acum ... .Amândoi desculţi, cu picioarele ude de rouă, întâlnindu-se, vorbindu-şi. Roua care le uda picioarele, le tempera căldura sentimentelor transmise prin cuvinte.

Idilică ,,divagaţie” de imaginaţie,. luată parcă din lirica lui George Coşbuc. După ce i-am creionat imaginativ pe cei doi, îmi propuneam să le construiescu şi un posibil dialog cu formulări extase din poezia coşbuciană. Mai aveam un pas şi o să vreau ca rolul de flăcău să-l interpretez tot eu. Prea m-am abătut de la subiect. S-o scurtez cu un haikuu: Vara desculţă,/ prin roua de iulie./ Fată de la sat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5