Profetul Găbriș din Tiha Bârgăului, tot mai actual

După cunoștințele mele, prezicerile lui Găbriș sau realizat așa după cum „prorocul o zâs”, dar multe din cele cu bătaie îndelungată și adesea exprimate prin adevărate metafore, nu au fost înțelese, sau nu erau crezute, motiv pentru care multe s-au risipit și s-au uitat, dar au mai rămas unele care încă se mai pot întâmpla în viitor.
Despre „Drumul Blajului” Găbriș a prezis că „se va face un drum peste Blaju, dar nu va rezista. Tot îl vor face și drumul se va tot surupa”. În varianta aflată de la mama mea și reținută de mine întocmai, Găbriș ar fi adăugat că „ceea ce vor face ziua, se va dărâma noaptea iar drumul nu se va termina, până când cineva o să găsească acolo o oală, după care vor urma vremuri foarte bune”.
În timpul construcțiilor la cazărmile militare, dintre Prund și Tiha, pe locul unde au fost înainte depourile de locomotive și vagoane ale „roibanului” (trenul benzino electric, despre care nu am aflat dacă Găbriș ar fi amintit ceva), proorocul le-a spus lucrătorilor să se grbească și i-a avertizat că nu vor mai sta mult pe aici unde vor reveni românii „îmbrăcați în haine asemănătoare”, la care aș adăuga, în completare din informațiile mele, faptul că discuția s-a purtat chiar cu un comandant maghiar, în sediul acestuia din casa cu turn, existentă și azi (descrisă și de Radu Petrescu în Ochianul întors), fostă locuință a familiei preotului Iuliu Suceavă, unde proorocul se pare că ar fi fost amenințat însă l-au lăsat în pace, având peste 80 de ani, dar spusele moșului s-au împlinit, după decesul acestuia.
La povestea construirii bisericii din centrul Tureacului, care a avut loc în mai multe etape, așa cum prevăzuse proorocul, pot să adaug faptul spus de Găbriș că „biserica se va face în cel mai spurcat loc”, unde era un fel de șatră și o șură veche, în care se adăposteau drumeții și consumau băuturi într-o crâșmă cunoscută ca „Ștalăul Burloaiei”, administrate de o evreică având această poreclă.
O dovadă actuală a „sfințirii locului”, în centrul Tureac, sunt noile și modernele realizări urbanistice realizate în ultimii ani, aici și pe întreaga comună, care au adeverit spusele lui Găbriș despre viitor, prezicerile sale devenind tot mai actuale.
Niculae Vrăsmaș

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5