Proiecte majore, aproape de finalizare, la Teaca - unitatea medico-socială, reţele de canalizare, drumuri asfaltate, şcoala din Ocniţa. Primarul Damian Iustian Muntean: Peste 70% din buget, spre investiţii!

Proiectele de dezvoltare ale comunei Teaca şi-au continuat parcursul, în ciuda pandemiei care a dat peste cap o lume. De altfel, multe dintre investiţii au trecut deja de un stadiu de execuţie de 80-90%, ceea ce arată preocuparea primarului Damian Iustian Muntean şi a echipei sale pentru implementarea proiectelor cu finanţare europeană, guvernamentală sau de la bugetul local.

Şi în acest an, bugetul – care a depăşit 59 milioane lei – a fost direcţionat în pondere de peste 70% către investiţii.

Prin ProgramuL Naţional de Dezvoltare Locală, implementat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, la Teaca sunt în derulare 3 proiecte majore, de peste 24 milioane lei. Este vorba despre reţeaua publică de canalizare a apelor uzate menajere în localitățile Viile Tecii și Budurleni și modernizare drumuri de interes local în localitatea Viile Tecii, unde execuţia a depăşit 90 de procente.

Tot cu finanţare guvernamentală, a fost modernizată şi dotată Şcoala Gimnazială de la Ocniţa, de care copiii şi cadrele didactice se vor bucura la începutul anului şcolar 2020-2021.

„O altă investiţie importantă este cea de consolidare, modernizare, extindere și dotare dispensar în localitatea Teaca. Practic, vorbim despre Unitatea Medico-Socială, unde lucrările au ajuns la finisaje şi dotări. În această vară, unitatea va fi redeschisă şi, mai mult, de la 14 paturi, atât cât avea la înfiinţare, a fost aprobat, prin ordinul ministrului Sănătăţii, un număr de 55 de paturi”, ne-a explicat primarul Damian Iustian Muntean.

Aproape de finalizare sunt şi lucrările de modernizare a drumurilor de interes local, un proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, în valoare de un milion de euro.
   

„Mai avem un proiect de modernizare de drumuri în derulare. Este vorba despre un proiect contractat prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, în valoare de 42 milioane lei. Sunt drumuri cu o lungime de 21 km. Cu acest proiect am încheia asfaltările pe raza comunei Teaca. Firma a lucrat, a turnat deja asfalt pe câţiva kilometri. Am depus documentele de decontare atât la Ministerul Dezvoltării, cât şi la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză – cu cine am semnat contractul -  au fost făcute verificări de Inspectoratul Teritoriel în Construcţii. Aşteptăm să vină banii, penntru ca firma să-şi continue execuţia”, ne-a declarat primarul comunei Teaca.

De altfel, prin acest tip de finanţare, la niven naţional au fost semnate peste 240 de contracte, astfel că Guvernul trebuie să găsească soluţia de finanţare sau de transferare a acestor obiective de investiţii pe alte programe.

 

         Prin Master Plan, apă la Archiud, Ocniţa şi Pintic şi canalizare la Teaca

Comuna Teaca va beneficia de investiţii de peste 30 milioane lei în cadrul etapei a doua a Master Planului de apă şi canalizare, un proiect ce însumează 239.280.585 EURO (1.143.115.143 RON - aproximativ 11,5 biliarde lei vechi), finanțat din fonduri europene, prin Autoritatea de Management de la Programul Operaţional Infrastructură Mare.

         „Suntem prinşi cu reţele de alimentare cu apă la Archiud, Ocniţa, Pintic, plus extindere canalizare Teaca. Aşteptăm procedura de achiziţie publică şi începerea lucrărilor. Noi mai avem un alt proiect de canalizare, pentru Archiud, Ocniţa şi Pintic, care va fi depus pe o altă finanţare.  Prin Master Planul de apă şi canalizare, nu am fost eligibili, pentru că nu aveam 2000 locuitori echivalenţi,. Din fericire, avem proiectul  gata, licitaţia a fost făcută cu clauză suspensivă, are o valoare de aproximativ  5 milioane euro, iar când vom semna un contract de finanţare, vom putea da drumul efectiv la lucrări”, a menţionat primarul Damian Iustian Muntean.

Pentru alimentare cu apă, investiţiile vor fi numai la Teaca de  23,6 milioane lei (5 milioane euro), şi vizează extinderea conductelor de aducțiune și a rețelelor de distribuție (55,31 km); 4 stații de clorinare; 4 rezervoare de înmagazinare a apei potabile şi construirea unei stații de pompare a apei potabile.

În ceea ce priveşte extinderea rețelelor de canalizare, aici sunt preconizate lucrări de  7,1 milioane lei (1,5 milioane euro), pentru o reţea de 9,37 km, construirea unei stații de pompare a apei uzate şi construirea unei conducte de refulare apă uzată (541 m).

 

Capela funerară de la Viile Tecii, aproape de finalizare. În plan, şcoală nouă la Viile Tecii

         Capela mortuară de la Viile Tecii este aproape gata, aceasta fiind ultima construcţie de acest gen din comună, după ce au fost edificate şi amenajate la Pintic, Ocniţa, Teaca şi Archiud. Din bugetul local au fost alocate circa 500.000 lei pentru această investiţie aşteptată de localnici.

         Tot de la bugetul local, au fost alocate fonduri pentru Monumentul Eroilor şi reabilitarea parcului - mobilier urban, spaţii de joacă, covoare cauciucate – dar aceste proiecte nu au început încă, ţinând cont că o parte din bani au mers şi spre măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului pe raza comunei.

         Un alt obiectiv important pentru comunitate este Centrul recreativ pentru pensionari, proiect de circa 142.000 euro, depus la GAL Progres Transilvania. Fosta sală de spot va fi reabilitată şi va primi o destinaţie de socializare pentru persoanele de vârsta a treia şi nu numai din comună.

Pentru Viile Tecii, administraţia locală are în plan construcţia unei noi şcoli. „Avem în plan o şcoală nouă la Viile Tecii, unde  populaţia şcolară este în creştere. Sunt câteva sute de copii la Viile Tecii. E proiectată şi licitată! E vorba de o şcoală nouă, investiţie de 2,24 milioane euro, pentru care sperăm să fie lansată o linie de finanţare, fie din fonduri europene, fie guvernamentale”, ne-a explicat primarul comunei.

         Altfel, a fost predat studiul de fezabilitate la ADI Gaz pentru extinderea reţelei de gaze naturale în localităţile componente Pintic, Budurleni, Archiud, Viile Tecii.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5