Proiectul noii legi a pajiştilor -dezbătut cu fermierii din Dumitriţa

Biroul de presă al deputatului Stelian Dolha

A zecea ediţie a Caravanei Agroinfo organizată, la finele săptămânii, de  către deputatul Stelian Dolha în comuna Dumitriţa a fost dedicată problemelor ridicate de Ordonanţa pajiştilor, OG 34/2013, şi a modificărilor suferite de aceasta în Camera Deputaţilor. 

Problema păşunilor şi pajiştilor este cu atât mai acută cu cât, atât la Dumitriţa, cât şi în majoritatea comunelor din ţară trebuie demarate până în 1 martie procedurile pentru închirierea, respectiv concesionarea paşunilor aflate în proprietatea privată sau publică a Consiliului Local potrivit noilor reglementări impuse de Ordonanţa 34/2013 şi a normelor metodologice publicate în decembrie anul trecut.

Elementul de noutate majoră este acela că păşunile şi pajiştile comunale nu se mai  concesionează/închiriază  direct ACT-urilor ( asociaţiile crescătorilor de animale) ci fermierilor care beneficiază de subvenţii pe suprafaţă şi au animale înscrise în Registrul Naţional. În acelaşi timp, preţul la hectar este fixat în funcţie de un preţ mediu stabilit de Consiliul Judeţean şi de capacitatea de păşunat, aspect care intră în atribuţiile autorităţii locale. Fermierii din Dumitriţa au dorit să ştie care sunt preţurile la care se pot aştepta pentru închiriere, care sunt criteriile în funcţie de care se stabileşte încărcătura optimă, cum va avea loc licitaţia şi cum ar putea fi rezolvată problema insuficienţei păşunilor.

          Dincolo de aspectele tehnice detaliate de specialiştii prezenţi deputatul Stelian Dolha le-a explicat fermierilor că ordonanţa 34 este încă în dezbatere în comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor, structură din care face parte şi că foarte multe aspecte controversate între care încărcătura pe animal, diferenţierea pe categorii de pajişti, vor fi modificate. Deocamdată ordonanţa, care este în vigoare îşi va produce efectele în acest an, urmând ca noua lege, care va trece de vot în această primăvară să aibă efect asupra contractelor ulterior încheiate. Deputatul Dolha le-a solicitat fermierilor să facă propuneri concrete pentru a modifica ordonanţa şi a realiza o lege bună, valabilă pentru mulţi ani de aici încolo.

Invitaţii deputatului Stelian Dolha la Caravana Agroinfo din Dumitriţa au fost directorul adjunct APIA  - Daniela Avram, directorul DSVSA BN -  Ioan Bogolin, consultantul de proiecte Cristian Ţetcu şi viceprimarul cumunei Dumitriţa, Vasile Petronel Nica.

Comentarii

10/02/14 15:11
Vizitator

Ce se intampla cu Camerele Agricole? De cativa ani se tot tergiverseaza infiintarea lor. Ministerul nu prea stie ce vrea in problema camerelor agricole si vine cu tot felul de paleative.
Deocamdata se bate apa in piua si agricultorii romani sunt vaduviti de o institutie care ar trebui sa le fie de mare ajutor. Una din atributiile camerelor agricole este cea de consultanta, inclusiv in legislatia aferenta activitatilor agricole. Caravana Agroinfo este utila insa ea nu poate exercita functiile ce revin camerelor agricole, nici macar in materie de consultanta.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5