Râpa cu Păpuşi de la Domneşti îşi dezvăluie secretele

Cristian ŢETCU, preşedinte GAL RURALIS

Toţi cei care trec prin zona rezervaţiei geologice (arie protejată de interes naţional) Râpa cu Păpuşi de la Domneşti pot constata cu surprindere că un bloc masiv de piatră (păpuşă) a fost dislocată de ploile intense din ultima vreme.

“Păpuşa” era situată în corpul secundar al rezervaţiei şi făcea parte dintr-un şir de blocuri de piatră situate la suprafaţa solului. Din fericire rostogolirea blocului nu a distrus formele rotunjite care dau atâta farmec acestor concreţiuni.

Blocul ceramic a fost identificat în coordonate geografice GPS, urmând a se efectua de către custode şi echipa de specialişti măsurători şi schiţe pentru identificare şi arhivare. Acest eveniment cu origine naturală nu face altceva decât să ne prezinte încă o dată evoluţiei naturale a lucrurilor, cursul firesc al naturii odata cu trecerea timpului, atunci când factorul antropic nu intervine pentru a distruge.

Şi dacă aceasta este partea frumoasă a poveştilor din lumea “păpuşilor” din Domneşti, trebuie să aducem în atenţia cititorilor şi faptul că panoul de informare montat acum opt luni în imediata apropiere a drumului naţional şi pe teritoriu ariei protejate a fost furat de către persoane neidentificate până în acest moment. Persoane care au distrus prin rupere, spargere şi dislocare o porţiune din aria centrală şi au încercat extragerea din perimetrul rezervaţiei protejate a resurselor naturale (nisip) şi a diferitelor părţi componente din blocurile căzute pe sol pe parcursul timpului.

În acest context vom continua acţiunile noastre de informare şi sensibilizare a populaţiei locale şi vom intensifica controalele şi monitorizarea în zonă. Având susţinerea administraţiei şi organelor de poliţie locale este doar o problemă de timp până când aceste persoane vor răspunde pentru faptele lor, însă ceilalţi localnici au datoria de a-şi proteja “femeile de piatră” şi “soldaţii” rămaşi, ....... frumoasele “păpuşi” de la Domneşti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5