Rareş Niculescu: Socialiştii români au blocat dezbaterea privind ajutorul pentru secetă

A existat o soluţie pentru fermierii afectaţi de secetă spune europarlamentarul PPE Rareş Niculescu. Soluţia a fost mărirea ajutorului de minimis. Demersurile în acest sens au fost însă blocate de socialiştii Români din Parlamentul European, a declara la Bistriţa europarlamentarul Rareş Niculescu.

Niculescu a spus vineri seară, în cadrul unei întâlniri cu presa, că parlamentarii europeni au încercat să obţină despăgubiri sub o formă sau alta, pentru fermierii afectaţi de secetă.

,,Când au început primele semne ale secetei am încercat să-i propunem comisarului pentru agricultură sporirea ajutorului de minimis. Din păcate dezbaterea a fost blocată în Parlamentul European de socialişti, şi, un lucru remarcabil în mod negativ, de socialiştii români. Nu înţeleg de ce", a spus Rareş Niculescu, citat de Realitatea TV Bistriţa.

Guvernul României acordă despăgubiri de până la 1.000 lei pentru fermierii afectaţi de secetă. Adică 100 lei pe hectar.

,,Eu nu cred că acest ajutor de 100 lei pe hectar are vreun efect. Este mai degrabă simbolic şi dacă aţi urmărit, aţi văzut că a fost direcţionat către cei mai mici dintre proprietari, cei care pot să fie manipulaşi electoral", a declarat Niculescu. Democrat liberalul spune că vina pentru dezastrul din agricultura românească este şi a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care fie nu a participat la întâlnirile cu omologii săi europeni, fie a participat, dar nu a spus nimic. Niculescu a mai spus că programul de acordare a ajutoarelor alimentare gratuite de la UE va mai continua doar în 2013. După acea dată, Guvernul României va trebui să găsească modalităţi proprii de a finanţa acordarea acestui sprijin. Există, însă, şi o veste bună. "În următoarea perspectivă financiară banii europeni care vor intra în România sub formă de de subvenţii, anual, vor reprezenta 2 miliarde euro", a anunţat Niculescu.

Asta nu e de ajuns, susţine deputatul PDL, Ioan Oltean, care crede că nu e suficient să te bazezi doar pe ajutorul primit de la Uniunea Europeană. "Ne-am limitat doar la subvenţiile Uniunii Europene, iar Guvernul nu a investit niciodată major în agricultura românească. O secetă cumplită ca aceasta, coroborată şi cu creşterea preţului la combustibil, duce automat la creşterea preţului alimentelor. (...) România mai are încă cel puţin un milion hectare de teren necultivat", a spus Ioan Oltean.

  Liderul PDL a mai adăugat că viitorul Guvern va trebui să fie preocupat îndeosebi de finanţarea agriculturii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5