Rata şomajului, în uşoară creştere, spre 5,60%

La finele lunii februarie, rata şomajului a ajuns în Bistriţa-Năsăud la cota de 5,60 %, mai mare cu 0,13 puncte procentuale decât cea din luna ianuarie 2013, anunţă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud.

Potrivit comunicatului AJOFM BN, în luna februarie, rata şomajului masculin reprezintă 6,10 %, iar rata şomajului feminin este de 5,06 %.

"Numărul total de şomeri corespunzător lunii februarie a crescut cu 174 persoane faţă de cel din luna anterioară, de la 7298 persoane la 7472 persoane, dintre aceştia 5105 au fost şomeri indemnizaţi şi 2367 neindemnizaţi. Din totalul şomerilor înregistraţi în luna februarie, 4213 sunt bărbaţi şi 3259 sunt femei", precizează directorul executiv Otilia Râpan.

Conform art. 72 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care primesc indemnizaţie de şomaj şi care se angajează, potrivit legii, pentru program normal de lucru beneficiază, din momentul angăjării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primescă indemnizaţie de şomaj, de o suma lunară, neimpozabilă acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 30% din indemnizaţia de şomaj primită în luna anterioară încadrării. Suma platită din bugetul asigurărilor pentru şomaj se acordă până la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptăţită să primească indemnizaţia de şomaj. Pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 72 din lege, persoanele îndreptăţite vor depune la AJOFM BN o cerere şi o înştiinţare emisă de angajator privind încadrarea în muncă.

Persoanele beneficiare de indemnizaţie de şomaj, care se încadrează, beneficiază de aceasta sumă şi în situaţia în care în perioada în care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le încetează raportul de muncă la primul angajator şi se încadrează la un alt angajator. Dacă persoanele îndreptăţite să primescă indemnizaţia de şomaj îşi pierd calitatea de angajat, nu mai beneficiază de aceste drepturi băneşti.

La aceasta dată, subliniază directorul executiv Otilia Râpan, în evidenţele AJOFM BN figurează un număr de 57 persoane iîcadrate, beneficiare de drepturi băneşti conform art. 72 din Legea nr. 76/2002.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5