Regele Mihai a avut un coleg de clasă și din Bistrița-Năsăud. Vezi ce destin a avut!

M.S. Regele Mihai a avut printre colegii de clasă și un regretat conjudeṭean,  în persoana  medicului Silviu Budăcean, de la Mijlocenii Bârgăului (04.05.1921-18.11.2010). (Pentru educaṭia viitorului monarh s-a înfiinṭat o clasă specială la Palatul Regal din care au făcut parte 12 elevi, câte unul din fiecare provincie românească, iar unul dintre aceștia a fost Silviu Budăcean).

După cum se știe colegii și ani de școală nu se uită niciodată, i-a rămas pentru totdeauna devotat M.S. Regele Mihai. Silviu Budăcean și-a continuat pregătirea în cadrul Colegiului Naṭional ˮSfântul Savu“ ( 1938-1942), iar între 1942-1948 a urmat Facultatea de medicină din București. În timp ce s-a prezentat să susṭină examenul de licenṭă la o materie a aflat de la fratele unui fost coleg de an că este urmărit fiind condamnat în lipsă la 15 ani închisoare pentru uneltire împotriva orânduirii sociale. În această situaṭie,  nu  s-a mai prezentat la examen, iar până în 1959, când a fost arestat, a trăit din venituri ocazionale obṭinute din colaborări cu instituṭii teatrale din Capitală, din meditaṭii acordate unor elevi de liceu ori ajutoare primite de la rude.

A fost cercetat în legătură cu activitatea sa antistatală desfășurată între anii 1948-1959, iar la finalizarea acestora a fost încarcerat în Penitenciarul Salcia din Insula Mare a Brăilei. A făcut parte din ultimul lot de deṭinuṭi politici eliberat în baza Decretului nr.411/1964. Abia în 1967 a reușit să obṭină diploma de licenṭă și să ocupe până la pensionare funcṭia de medic la fostul Spital de Neuropsihiatrie Infantilă de la Susenii Bârgăului.

Din 14.10.2007 este cetăṭean de onoare al comunei Josenii Bârgăului. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5