Povestea unei căsătorii
,, Valoarea regalităţii stă deasupra alternativelor politice sau a sistemelor de guvernare. Ea garantează mândria, identitatea, continuitatea şi tradiţiile. Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea şi dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României.’’
M.S. REGELE MIHAI
La 10 ianuarie 2014 se împlinesc 66 de ani de la căsătoria M.S. Regele Mihai al României cu Alteţa Sa Regală Ana de Bourbon- Parma, la Atena. Regele Mihai a fost invitat la sfârşitul lunii octombrie 1947, să participe la nunta verişoarei Sale prinţesa Elisabeta, la Londra, cu ducele de Edinburgh- Philip. Această căsătorie a avut loc în data de 20 noiembrie 1947. A fost cel mai mare eveniment al unei lumi care ieşea greu din război. Regele lăsase în urmă o ţară izolată, îndurerată şi îngenunchiată de Stalin şi susţinătorii săi. Şefii comunişti sperau că M.S. nu se va mai întoarce în ţară. Astfel chestiunea monarhiei ar fi fost rezolvată. M.S. Regele Mihai era singurul rege pe tron rămas din blocul comunist.
La Londra M.S. are ocazia să îşi revadă multe rude, venite ca şi el pentru căsătoria Elisabetei. Acum o va cunoaşte pe A.S. Ana de Bourbon-Parma: ,,…întâlnirea noastră a fost cu adevărat o dragoste fulgerătoare “- îşi aminteşte Regele. El nu ezită să o ceară în căsătorie. Logodna are loc după plecarea din Londra, în Elveţia la Laussane într-o ceremonie privată. Regele anunţă Guvernul României despre intenţia Sa de a se căsători. Căsătoria însemna o sporire a popularităţii Regelui, continuitate la conducere. Guvernul răspunde că nu este de acord, sperând că acest refuz îl va determina să nu se întoarcă în ţară. Surpriză - M.S. Regele Mihai revine dând dovadă de curaj şi patriotism. Totuşi, comuniştii îl obligă să abdice – 30 decembrie 1947 şi să plece în exil la 3 ianuarie 1948 din gara Sinaia.
Primele zile ale exilului sunt şi cele mai amare deoarece M.S. Regele Mihai constată că nici un Guvern nu doreşte să-l contacteze pentru a nu irita Kremlinul. În aceste condiţii îşi găseşte alinare în căsătoria cu Ana de Bourbon- Parma. Aceasta va avea loc la Atena la invitaţia regelui Paul al Greciei, cu care Regele Mihai se înrudea prin mama sa. M.S. Regele Mihai este primit cu onoruri de şef de stat, i se oferă găzduire în palatul regal Tatoi din Atena. Cei doi sunt trataţi cu respect. Căsătoria se desfăşoară cu fast. Luna de miere o petrec în Grecia. Urmează un exil lung, dar cele cinci prinţese aduc fericire.
„SĂ TRĂIŢI MULŢI ANI FERICIŢI!
prof. Simioanca Retegan Simona
Clubul Monarhiştilor Bistriţeni
Adaugă comentariu nou