Scrisoare deschisă A.S., Prinţului Radu Duda, Bucureşti, prin bunăvoinţa d-lui Cristi Tabără Dr. dr. Ana Tătaru, str. Gen. Băla

Excelenţă,

Am vizionat emisiunea d. Tabără: „Ca la carte”, din 29.05.2011, TVR1, la care aţi participat, vorbind despre cartea recentă: „Lumea Regelui – The King’s World”. Cartea pare să fie plină de elogiile unora din diaspora, după cum deduc. Nu am cartea, de aceea mă voi referi la altceva. Am admirat cum aţi vorbit despre M. S. Regele Mihai. Eraţi în uniformă militară cu decoraţii. Aţi funcţionat în Armata Română?

Vă scriu, ca să amintesc unele date pe care poate nu le cunoaşteţi. Eram refugiată în Germania din 1970 şi m-am reîntors abia de 2 ani. În 1975 am obţinut primul doctorat la Bonn şi apoi am publicat câteva lucrări foarte documentate. E necesar să le numesc pentru că, atunci eram regalistă, auzisem la Europa Liberă ştiri despre M.S. Regele şi voiam să i le trimit, ceea ce s-a întâmplat şi am primit o scrisoare de mulţumire de la Versoix, de la secretara particulară a M. Sale, d-na Lia Constantinescu. Cărţile sunt: „The Pronunciation of Rumanian and English, two basic contrastive Analyses”, Frankfurt, 1978, Româna: Pronunţarea, Heidelberg, 1983 şi Dicţionar de pronunţare a limbii române (unicul scris vreodată şi ajuns în 1999 la ed. a 2-a), vol. I A-L, vol. II M-Z, Heidelberg, 1984. Auzisem la EL că primiseţi aprobarea de şedere în Elveţia cu condiţia să Nu faceţi politică.

Să trec la anul 1989 şi la primii ani de după 1990. În vara lui 1989 M.S. Regele a dat un interviu TV maghiare. Interviul a fost publicat în 2 numere din „Românul Liber”, Londra, al regalistului Dr. Ion Raţiu, august-septembrie. Dr. Raţiu îmi trimitea ziarul la Heidelberg.

Reporterul ungur a pus două teme în interviu care m-au şocat şi revoltat: a) L-a numit pe M.S. „marionetă în mâinile lui Antonescu”; b) a susţinut că prin Actul de la 23 Aug. 1944 M.S. a scos ţara din război: citez: „În acest mod România a reuşit să iasă din război”. Nu a spus că au fost întoarse armele, că lupta sutelor de mii de ostaşi români pentru eliberarea Ardealului de Nord, apoi a Ungariei şi a Cehoslovaciei a scurtat considerabil războiul şi nici nu a amintit de omenia armatei române în Ungaria, lăudată de localnici! Deci, a omis adevărul istoric, iar M. S. Regele nu a protestat, ci a încuviinţat scurt. La ambele teme. Aşa scrie în ziar. Foarte şocată de această teză falsă istorică am scris d-nei L. Constantinescu la Versoix, rugând o completare care să combată teza reporterului. Am trimis-o la Versoix în 24.09.1989 (scrisoarea a fost publicată în 2001 în primul volum al cărţii: Prezentă la datorie, dovezi ale faptelor unei românce, pp. 118-120, se găseşte la Biblioteca Academiei Române). La scrisoare nu am primit răspuns! O altă problemă care m-a întristat profund a fost la începutul anilor 90 când, la TV germană, M.S. Regele a dat un interviu. A vorbit în englezeşte , tradus în germană. Reportera nu a amintit nici un cuvânt despre România, dar nici M.Sa. L-a întrebat de ce naţiune aparţine. Răspunsul a fost că M.S. se simte englez, pentru că majoritatea rudeniilor lui sunt englezi. Nu a spus nimic despre ataşamentul său faţă de poporul român, faţă de Biserica Ortodoxă!

V-am scris acestea pentru că în prezent M.S. Regele şi Familia Regală se bucură atât de respect, că a fost rege, cât şi material, restituindu-se averi enorme, cum nu s-a întâmplat altor foşti regi. Deşi, la radio, EL a repetat că NU cere nimic de la Ţară!

Cât despre Dumneavoastră, îngăduiţi-mi o veste primită de la un berlinez, fost elev de al meu, sas, Erwin Ottschofski, în anii trecuţi. Spunea că aţi vizitat Berlinul şi aţi vorbit doar englezeşte, nici un cuvânt românesc, ceea ce pe el, ca iubitor al limbii române, l-a decepţionat.

Toate acestea vi le-am relatat cu următoarea cerere:

M.S. Regele, împreună cu A.S. Prinţesa Margareta şi Dumneavoastră să interveniţi hotărât împotriva maşinaţiilor unor secui – sunt secuii prieteni ai prinţului Charles, rudenia Dumneavoastră. La Bruxelles, acei trădători de ţară atacă integritatea teritorială a României, ceea ce NU ar trebui să Vă lase rece, deoarece M.S. regele a contribuit la ea!

Cu stimă,

Ana Tătaru

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5