REGULAMENT FESTIVALUL CONCURS NAȚIONAL PENTRU RAPSOZI POPULARI LA POALE DE ȚIBLEȘ

ediția a IX-a Târlișua, jud. Bistrița-Năsăud 24 mai 2015

 

Festivalul se va desfăşura Duminică, 24 mai 2015, în localitatea Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud, sat în care a văzut lumina zilei marele scriitor Liviu Rebreanu, şi străveche vatră românească ce păstrează o inestimabilă zestre folclorică.

Prezenta acţiune cultural-artistică are ca scop: descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice, a obiceiurilor populare şi promovarea costumului popular din zona de provenienţă a participanţilor.

Organizatorii acestei prestigioase acţiuni culturale sunt: Centrul Judeţean pentru Cultură  Bistriţa-Năsăud, Primăria comunei Târlişua BN,  Căminul Cultural Târlişua BN şi Asociaţia „Perpetuum Artis” - Agrieşel.

 

Condiţii de participare:

1. Festivalul se adresează rapsozilor populari (solişti vocali şi instrumentişti) încadrându-se în următoarele categorii de vârstă: 

- 30-50 de ani;

- 50-80 de ani.

2. Fiecare judeţ poate fi reprezentat de maxim 3 concurenţi.

3. Înscrierea la concurs se va face până la data de 20  mai  2015 pe baza unei fişe de înscriere ce va fi expediată poştal sau transmisă prin fax:

Adresa:

Centrul Judeţean pentru Cultură  Bistriţa-Năsăud

Str. General Grigore Bălan, Nr. 11,

Cod. 420016, Bistriţa

Judeţul Bistriţa-Năsăud

Tel: 0263-212023; Fax: 0263- 232571

Email: [email protected]

 Căminul Cultural Târlişua/Primăria Târlişua

Str. Principală, Nr. 238

Cod. 427330, Târlişua

Tel./fax: 0263-352161

 

4. Căminul Cultural din comuna Târlişua îşi rezervă dreptul de a fi reprezentat în concurs de maxim 5 rapsozi populari locali.

5. Organizatorii asigură masă şi cazare pentru participanţii din afara judeţului, transportul fiind asigurat de participanţi până la Bistriţa şi retur.

6. Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud va asigura un taraf tradiţional necesar acompaniamentului muzical destinat concurenţilor, sonorizarea spectacolelor şi transportul concurenţilor (dus-întors) pe ruta: Bistriţa-Târlişua, în ziua concursului.

 

Notă: Nu se acceptă în concurs interpreţi consacraţi de muzică populară românească, solişti vocali sau instrumentişti care deţin premii la festivaluri de interpretare a cântecului popular românesc sau care au editat compact discuri personale cu muzică populară sau muzică de petrecere pe piaţa muzicală din România.

 

Desfăşurarea concursului:

1.     Concurenţii care au nevoie de cazare din afara judeţului se vor prezenta la sediul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, sâmbătă, 23 mai 2015, orele 1600.

2.     Concursul se desfăşoară Duminică, 24 mai 2015, cu începere de la ora 1400  pe scena Căminului Cultural din comuna Târlişua.

3.      Rapsozii populari (soliştii vocali) la categoria 50-80 de ani vor prezenta în concurs două cântece la alegere: doină (baladă) şi un cântec ritmat şi vor descrie pe scurt un obicei tradiţional din zona reprezentată (3 minute).

4.     Soliştii vocali cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani vor prezenta în concurs două piese: o doină (baladă) şi un cântec ritmat. De asemenea vor descrie pe scurt un obicei popular din zona de provenienţă (3 minute).

5.     Instrumentiştii vor interpreta două piese muzicale: doină (baladă) şi un cântec ritmat şi vor descrie un obicei popular (3 minute).

6.     Jurizarea se va realiza ţinând cont de următoarele criterii: autenticitatea repertoriului muzical promovat, calitatea interpretării vocale şi instrumentale, conţinutul informaţiilor transmise, valoarea costumului popular, prezenţa scenică.

7.     Juriul va fi compus din specialişti în domeniul etnomuzicologiei, etnografiei şi folclorului muzical şi literar românesc.

 

8.     Organizatorii vor acorda următoarele premii:

 

Marele Premiu şi Trofeul Festivalului: 600 lei

Pentru fiecare din cele două categorii de vârstă dedicate rapsozilor de la secţiunea interpreţi vocali şi pentru secţiunea instrumentişti se vor acorda următoarele premii:

Premiul I – 500 lei

Premiul II – 400 lei

Premiul III – 300 lei

Premiul Asociaţiei „Perpetuum Artis” – Agrieşel

Premiul In memoriam Codruţa-Aron-Vârtic este oferit de iniţiatoarea festivalului înv. Floare Pop.

Pentru fiecare categorie se va acorda şi o menţiune în valoare de 200 lei.

Juriul îşi rezervă dreptul de a nu acorda unul din premii şi de a-l redistribui.

 

Spectacolul de gală şi decernarea premiilor  va avea loc Duminică,

24  mai 2015, ora 1700 pe scena Căminului Cultural din comuna Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud.

 

 

Manager                                                Şef Serviciu - Cultură Tradiţională

Dr. Gavril Ţărmure                                        Emilia Ometiţă

                                                                                                                                               

                                   

Coordonatori proiectTârlişua:

                                      Înv. Floare Pop

                                      Ionuţ Pop – Director Căminul Cultural Târlişua

                                     

 

Comentarii

14/05/15 22:03
ION AMITITIOAIE

MEMBRU FONDATOR A ACESTUI FESTIVAL ESTE ARTISTA LENUTA PURJA

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5