Grigore Leşe vine La poale de Ţibleş. Se caută rapsozii satelor ! Vezi cum te poţi înscrie !

Festivalul-Concurs „La poale de Ţibleş” se va desfăşura duminică, 29 iulie 2018, în localitatea Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud, sat în care a văzut lumina zilei marele scriitor Liviu Rebreanu, străveche vatră românească ce păstrează o inestimabilă zestre folclorică.
Prezenta acţiune cultural-artistică are ca scop descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice, a liricii populare, a obiceiurilor populare şi promovarea costumului popular din zona de provenienţă a participanţilor.
Organizatorii acestei acţiuni culturale sunt Primăria şi Consiliul Local al Comunei Târlişua în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Serviciul Conservare, Cercetare, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

I. Condiţii de participare:
1. Festivalul se adresează rapsozilor populari (solişti vocali şi instrumentişti) care se încadrează în următoarele categorii de vârstă:
- 30-50 de ani;
- 50-80 de ani.
2. Fiecare judeţ poate fi reprezentat de maxim 3 concurenţi.
3. Înscrierea la concurs se va face până la data de 26 iulie 2018, pe baza unei fişe de înscriere ce va fi expediată poştal sau transmisă prin fax sau e-mail la una din adresele de mai jos:
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud
Str. General Grigore Bălan, Nr. 11, Cod 420016, Bistriţa, Judeţul Bistriţa-Năsăud
Tel: 0263-212 023; Fax: 0263-232 571, Email: [email protected]

Căminul Cultural Târlişua/Primăria Târlişua
Str. Principală, Nr. 238, Cod 427330, Târlişua
Tel/fax: 0263-352 161

4. Căminul Cultural din comuna Târlişua îşi rezervă dreptul de a fi reprezentat în concurs de maxim 5 rapsozi populari locali.
5. Organizatorii asigură masa pentru participanţii la festivalul concurs, transportul fiind asigurat de către fiecare participant în parte.
6. Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud va asigura un taraf tradiţional necesar acompaniamentului muzical destinat concurenţilor, sonorizarea spectacolelor şi transportul concurenţilor din judeţ (dus-întors) pe ruta Bistriţa-Târlişua, în ziua concursului.

Notă: Nu se acceptă în concurs interpreţi consacraţi de muzică populară românească, solişti vocali sau instrumentişti care deţin premii la festivaluri de interpretare a cântecului popular românesc sau care au editat compact discuri personale cu muzică populară sau muzică de petrecere pe piaţa muzicală din România.

II. Desfăşurarea concursului:
1. Concursul se desfăşoară duminică, 29 iulie 2018, cu începere de la ora 1400, pe scena amplasată în centrul comunei Târlişua.
2. Rapsozii populari (soliştii vocali) cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani vor prezenta în concurs două piese: o doină (baladă) şi un cântec ritmat. De asemenea, vor descrie pe scurt un obicei popular din zona de provenienţă (3 minute).
3. Rapsozii populari (soliştii vocali) la categoria 50-80 de ani vor prezenta în concurs două cântece la alegere: doină (baladă) şi un cântec ritmat şi vor descrie pe scurt un obicei tradiţional din zona reprezentată (3 minute).
4. Instrumentiştii vor interpreta două piese muzicale: doină (baladă) şi un cântec ritmat şi vor descrie un obicei popular (3 minute).
5. Oratorii populari vor interpreta la alegere, în grai şi port popular specific zonei pe care o reprezintă, o creaţie folclorică, poezie populară, strigături, descântec, oraţie de nuntă şi vor descrie un obicei popular local (3 minute).
6. Jurizarea se va realiza ţinând cont de următoarele criterii: autenticitatea repertoriului muzical promovat, calitatea interpretării vocale şi instrumentale, conţinutul informaţiilor transmise, valoarea costumului popular, prezenţa scenică, dicţie, cursivitate interpretativă.
7. Juriul va fi compus din specialişti în domeniul etnomuzicologiei, etnografiei şi folclorului muzical şi literar românesc.

III. Organizatorii vor acorda următoarele premii:
Marele Premiu şi Trofeul Festivalului: 600 lei
Pentru fiecare din cele două categorii de vârstă dedicate rapsozilor de la secţiunea interpreţi vocali, pentru secţiunea instrumentişti şi secţiunea oratori populari se vor acorda următoarele premii:
Premiul I – 500 lei
Premiul II – 400 lei
Premiul III – 300 lei
Menţiune – 200 lei
Juriul îşi rezervă dreptul de a nu acorda unul din premii sau de a-l redistribui.

Spectacolul de gală şi decernarea premiilor vor avea loc duminică, 29 iulie 2018, ora 1700, pe scena amplasată în centrul comunei Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud.
Manager CJC BN Şef Serviciu - Cultură Tradiţională
dr. Gavrilă Ţărmure drd. Smaranda Mureşan
.............................................
Juriul ediţiei din acest an va fi prezidat de Grigore Leşe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5