Festivalul-Concurs „La poale de Ţibleş” duminică, 6 noiembrie 2022, Agrieş

Festivalul - Concurs Interjudeţean de Folclor
dedicat Rapsozilor Populari – „La poale de Ţibleş”, ediţia a XIII-a, loc. Agrieș, com. Târlişua, jud. Bistriţa-Năsăud,
6 noiembrie 2022

REGULAMENT

Festivalul - Concurs Interjudeţean de Folclor dedicat Rapsozilor Populari „La poale de Ţibleş”, ediţia a XIII-a, se va desfăşura duminică, 6 noiembrie 2022, în localitatea Agrieș, comuna Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud, zonă în care a văzut lumina zilei marele scriitor Liviu Rebreanu, străveche vatră românească ce păstrează o inestimabilă zestre folclorică.
Prezenta acţiune cultural-artistică are ca scop descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice, a liricii populare, a obiceiurilor populare şi promovarea costumului popular din zona de provenienţă a participanţilor.
Organizatorii acestei acţiuni culturale sunt Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Biroul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al Comunei Târlişua.

I. Condiţii de participare:
1. Festivalul se adresează rapsozilor populari (solişti vocali şi instrumentişti) care se încadrează în următoarele categorii de vârstă:
- 30-50 de ani;
- 50-80 de ani.
2. Fiecare judeţ poate fi reprezentat de maxim 3 concurenţi.
3. Înscrierea la concurs se va face până la data de 4 noiembrie 2022, pe baza unei fişe de înscriere ce va fi expediată poştal sau transmisă prin fax sau e-mail la una din adresele de mai jos:
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud
Str. General Grigore Bălan, Nr. 11, Cod 420016, Bistriţa, Judeţul Bistriţa-Năsăud Tel: 0263-212 023; Fax: 0263-232 571, Email: [email protected]

4. Căminul Cultural din localitatea Agrieș, comuna Târlișua, îşi rezervă dreptul de a fi reprezentat în concurs de maxim 3 rapsozi populari locali.
5. Organizatorii asigură masa pentru participanţii la festivalul - concurs, transportul fiind asigurat de către fiecare participant în parte.
6. Organizatorii vor asigura un taraf tradiţional necesar acompaniamentului muzical destinat concurenţilor, sonorizarea spectacolelor şi transportul concurenţilor din judeţul Bistriţa- Năsăud pe ruta Bistriţa - Târlişua şi retur, în ziua concursului.

Notă: Nu se acceptă în concurs interpreţi consacraţi de muzică populară românească, solişti vocali sau instrumentişti care deţin premii la festivaluri de interpretare a cântecului popular românesc sau care au editat compact discuri personale cu muzică populară sau muzică de petrecere pe piaţa muzicală din România.

II. Desfăşurarea concursului:
1. Concursul se desfăşoară duminică, 6 noiembrie 2022, cu începere de la ora 1400, pe scena Căminului Cultural din localitatea Agrieș, comuna Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud.
2. Rapsozii populari (soliştii vocali) cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani vor prezenta în concurs două piese: o doină/baladă şi un cântec ritmat. De asemenea, vor descrie pe scurt un obicei popular din zona de provenienţă (maxim 3 minute).

3. Rapsozii populari (soliştii vocali) la categoria 50-80 de ani vor prezenta în concurs două cântece la alegere: o doină/baladă şi un cântec ritmat şi vor descrie pe scurt un obicei tradiţional din zona reprezentată (maxim 3 minute).
4. Instrumentiştii vor interpreta două piese muzicale: o doină (baladă) şi un cântec ritmat şi vor descrie pe scurt un obicei popular din zona de provenienţă (maxim 3 minute).
5. Oratorii populari vor interpreta la alegere, în grai şi port popular specific zonei pe care o reprezintă, o creaţie folclorică, poezie populară, strigături, descântec, oraţie de nuntă şi vor descrie pe scurt un obicei popular local (3 minute).
6. NU vor putea participa în concurs rapsozii populari (solişti vocali şi instrumentişti) care au câştigat Marele Premiu la ediţiile anterioare ale festivalului.
7. Jurizarea se va realiza ţinând cont de următoarele criterii: autenticitatea repertoriului muzical promovat, calitatea interpretării vocale şi instrumentale, conţinutul informaţiilor transmise, valoarea costumului popular, prezenţa scenică, dicţie, cursivitate interpretativă.
8. Juriul va fi compus din specialişti în domeniul etnomuzicologiei, etnografiei, etnologiei şi folclorului muzical şi literar românesc.

III. Organizatorii vor acorda următoarele premii:

Marele Premiu şi Trofeul Festivalului: 800 lei

Pentru fiecare din cele două categorii de vârstă dedicate rapsozilor de la secţiunea interpreţi vocali, pentru secţiunea instrumentişti şi secţiunea oratori populari se vor acorda următoarele premii:
Premiul I – 600 lei Premiul II – 500 lei Premiul III – 400 lei Menţiune – 300 lei
Un premiu special va fi acordat din partea Asociaţiei „Perpetuum Artis” Agrieşel. Juriul îşi rezervă dreptul de a nu acorda unul dintre premii sau de a-l redistribui.
Spectacolul de gală şi decernarea premiilor vor avea loc duminică, 6 noiembrie 2022,
ora 1700, pe scena Căminului Cultural din localitatea Agrieș, comuna Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud.
Vă aşteptăm cu drag!

Manager CJC BN Şef Birou - Cultură Tradiţională
Alexandru Pugna Emilia Ometiță

FIŞĂ DE ÎNSCRIERE
Festivalul Concurs Interjudeţean de Folclor
dedicat Rapsozilor Populari „La poale de Ţibleş”, ediţia a XIII-a, loc. Agrieș, com. Târlişua, Bistriţa-Năsăud,
6 noiembrie 2022

Numele Prenumele Vârsta Secţiunea în concurs: B.I./C.I. Seria Nr.
CNP .............................................................
Adresa:
........................................................................................................................... Telefon ..............................................
Studii Profesia
Zona etnografică pe care o reprezintă (judeţul)

Date esenţiale asupra activităţii:

Repertoriul propus pentru concurs:

Necesităţi tehnice (observaţii):

Semnătura
Data

Comentarii

16/10/22 19:54
Pop Otilia

As dori sa particip la concurs. Sunt din Salaj Am mai fost in in 2019 și am obținut locul 2.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5