Remember şi regal de poezie – poetul Luca Onul!

În organizarea Consiliului Judeţean B-N, a Centrului Judeţean pentru Cultură B-N, în cadrul proiectului „Poeţii oraşului Bistriţa”, la Sinagogă a avut loc, joi, 12 septembrie a.c., o evocare a poetului Luca Onul.
Manifestarea, la care a participat un numeros public, a fost deschisă de d-nul ing. George Ţîra, din partea CJC-B-N, a urmat apoi cuvântul scriitorului clujean Vasile Gogea, care a vorbit aplicat despre elogiosul şi melancolicul poet bistriţean, citind un fragment din prefaţa Antologiei de poezie Luca Onul, îngrijită de Al. Câţcăuan, scrisă de criticul clujean Petru Poantă. De asemenea, Vasile Gogea a recitat şi un poem din Luca Onul dedicat oraşului Bistriţa.
A urmat apoi un excepţional recital al actriţei din Bucureşti, Camelia Dincă Ion, din poezia lui Luca Onul, acompaniată la pian de către reputatul pianist Cristian Lepădatu. Ropote de aplauze au subliniat calitatea interpretării scenice a actriţei bucureştene.
Regia şi scenariul recitalului a fost asigurat de către d-nul Emil Teodorescu, iar ilustraţia electronică de către d-nul Lucian Dobârtă.
Un fost membru al Cenaclului „George Coşbuc”, d-nul Eugen Iedean a dedicat un poem poetului Luca Onul.
În finalul întâlnirii, poetul Al. C. Miloş, coleg şi prieten de 40 de ani cu Luca Onul, a apreciat iniţiativa directorului CJC B-N, d-nul prof. dr. Gavril Ţărmure, referitor la acest proiect generos cultural şi a reamintit celor prezenţi că poetul Luca Onul, unul dintre importanţii poeţi contemporani, împreună cu scriitorul Ion Moise şi cu Al. C. Miloş au format, la Cenaclul „G. Coşbuc”, Şcoala de literatură bistriţeană, majoritatea condeierilor bistriţeni trecând prin acest laborator literar. De asemenea, Al. C. Miloş a sugerat şi revistelor literare care apar pe bani publici în judeţ să dedice numere nu numai unor clienţi dâmboviţeni, într-un mercenariat literar, ci să promoveze mai vizibil operele literare ale scriitorilor bistriţeni, mulţi dintre ei fiind ignoraţi de către autorităţile de ieri şi de azi! „Steaua poeziei lui Luca Onul începe să strălucească tot mai intens pe cerul poeziei româneşti”, a conchis Al. C. Miloş.
O manifestare de ţinută, de omagiere a oamenilor de cultură din judeţul B-N, o iniţiativă a CJC B-N pe care o remarcăm ca un act cultural de excepţie şi de o valoare literară deosebită, care trebuie continuată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5