Prietenului Luca Onul

Scriitorii care fac parte din Cenaclul „George Coşbuc” i-au dedicat ediţia de mai a Cenaclului memoriei prietenului lor, poetul Luca Onul, de la a cărui dispariţie se împlinesc 10 ani. Manifestarea de la Casa de Cultură a Sindicatelor a debutat prin cuvântul directorului instituţiei, Alexandru Câţcăuan, care a vorbit despre Luca Onul – omul, caracterizându-l drept plin de omenie, cu zâmbetul mereu la el, iubit de toată breasla scriitorilor. Preşedintele Cenaclului, scriitorul Ion Moise, aseamănă structura sufletească al lui Luca Onul cu cea al lui Nichita Stănescu, amândoi având o frumuseţe morală aparte. La rândul lui, poetul Al. C. Miloş îl consideră pe Luca Onul cel mai bun din generaţia anilor 2000, un poet care poate să stea alături de Mircea Cărtărescu şi Mircea Dinescu, în linia întâi. Cu o blândeţe şi o înţelepciune sănătoasă l-au văzut pe poet şi Victor Ştir, David Dorian şi Ioan Lazăr. Despre scriitorul cu o cultură generală extraordinară a avut cuvinte bune şi Radu Ivan, cel care a recitat o elegie dedicată marelui dispărut.

Cel mai emoţionant a fost cuvântul lui Ştefan Veşcari, prieten apropiat, cel care s-a întâlnit pentru ultima dată cu Luca Onul înainte de accidentul de maşină, rămânându-i în memorie ochii lui de un albastru infinit. Au fost recenzate apoi, rând pe rând, volumele poetului „Cămaşa de iarbă” de către Ion Moise, „Jocul de-a soarele” – Melania Cuc, „Banchetul metaforei” – Victor Ştir, „Zăpezi de sprijin” – Virgil Raţiu, „Moara de rouă” – Ionela Nuşfelean, discursurile concretizându-se în demonstraţia fidelităţii autorului cu el însuşi, sunetul particular prin muzicalitatea pe care o dă poemelor, iubirea metaforei. Punctul principal al evenimentului l-a constituit lansarea antologiei „Zăpezi de sprijin”, apărută la Editura Dacia 21, sub coordonarea poetului Ion Vădan.

Despre Luca Onul, Ion Vădan, prezent la Bistriţa, spune că a intrat deja în eternitatea creaţiei, umanizând metafora. A fost o întâlnire de sărbătoare, la care au fost prezenţi şi scriitorii Ioan Pintea, Mircea Măluţ, Traian Parva Săsărman, Gheorghe Mizgan, Ana Zăgrean. Manifestarea s-a încheiat prin recitalul de poezie susţinut de elevii de la Cercul de Literatură de la Palatul Copiilor, coordonat de profesoara Ionela Nuşfelean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5