“ LA AL METAFOREI BANCHET”
In organizarea Şcolii Generale “Liviu Rebreanu” Beclean, director Simona Konradi, în sala festivă a şcolii a avut loc EVOCAREA- IN MEMORIAM LUCA ONUL “La al metaforei banchet”, o dezbatere, având la bază volumul omagial de poezie : LUCA ONUL “ELOGIUL METAFOREI”, ediţie îngrijită de Alexandru Câţcăuan, cu o prefaţă de Petru Poantă, volum editat la Editura clujeană EIKON, 2011 şi apărut cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi al Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa.
Au fost prezenţi ca invitaţi, prieteni ai poetului dispărut în urmă cu zece ani. Printre cei prezenţi îi amintim cu această ocazie pe Alexandru Câţcăuan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, scriitorul Virgil Raţiu, directorul Editurii Aletheia Bistriţa, poetul şi prozatorul Olimpiu Nuşfelean, directorul revistei “Mişcarea literară”, nepotul poetului Luca Onul, poetul Viorel Leah, scriitorul Aurel Podaru ,scriitorii Ioan Radu Zăgreanu şi Liuţa Zăgrean, organizatorii acţiunii de la Beclean, fără a o uita pe critical literar Simona Konradi, directoarea şcolii, care a deschis dezbaterile şi a prezentat oaspeţii, precum şi Valentin Falub, semnatarul acestor rânduri, apoi în sala festivă au fost cadre didactice şi elevi dintre care remarcabil a fost grupul de elevi din clasa a VI-a “B”, care sub îndrumarea prof. Liuţa Zăgreanu s-a constituit într-un veritabil grup de recitatori, care de fapt a deschis acţiunea de la Beclean prin recitalul de poezie “La al metaforei banchet” pe versuri din poetul dispărut.
Încântătoare metafore şi încântători interpreţi ai poeziei lui Luca Onul. De menţionat că Luca Onul s-a născut la Telciu, jud.Bistriţa-Năsăud la data de 20 mai 1942 din părinţii Petru şi Rodovica, căsătorindu-se cu Elena Danielescu din Cartierul Viişoara şi cu care are doi copii, Monica şi Lucian. A lucrat ca şi bibliotecar la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa până în anul 1997, apoi metodist şi referent literar până în anul 2001, când în urma unui stupid accident rutier, a trecut la cele vesnice.
A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1990, debutând în revista Tribuna, debut înregistrat în 1969, după care şi-a simţit prezenţa în revistele literare Steaua, Tribuna, Vatra, România literară, Convorbiri literare, Ateneu, Luceafărul, Amfiteatru, Argeş, Cronica, Poesis , Minerva, precum şi în publicaţiile locale, publican şi editând 5 volume de versuri, pentru care a fost răsplătit cu un număr de 12 premii literare, despre el şi poezia sa scriind Nicolae Diaconu, Adran Păunescu, Zaharia Sângeorzan, Vasile Bardan, Ion Moise, Teohar Mihadaş, Ioan Oarcăsu, Petru Poantă,Gavril Moldovan, Victor Ştir şi alţii.
La întâlnirea de la Beclean, despre omul şi poetul Luca Onul, la zece ani de la dispariţie, au vorbit îngrijitorul antologiei memoriale “Elogiul Metaforei” Alexandru Câţcăuan, Virgil Raţiu, Ioan Radu Zăgreanu, Olimpiu Nuşfelean, nepotul celui comemorat, poetul Viorel Leah, Valentin Falub, Auel Podaru, care au scos în evidenţă talentul autorului Luca Onul,care se ascundea în spatele metaforei pentru a se ascunde de urmăririle organelor repressive ale regimului communist. Cu această ocazie s-au scos în evidenţă momente inedite din viaţa poetului ,apoi grupul de elevi din clasa VI-a “B”, constituţi într-o inedită formaţie vocal-instrumentală au încântat asistenţa cu încântătoare colinde , ceea ce a ridicat valoarea manifestării de la Beclean, pentru care organizatorii merită sincerile noastre felicitări şi mulţumiri !
Adaugă comentariu nou