Reţeaua stradală din localitatea Lechinţa, modernizată cu fonduri guvernamentale. Infrastructura rutieră şi cea de apă/canal, prioritare în accesarea fondurilor europene

Lucrările de modernizare a străzilor din satul Lechinţa au fost finalizate, recepţia fiind programată la începutul acestei săptămâni. Alături de primarul Romeo Florian şi de reprezentanţii Primăriei Lechinţa, a fosrt staff-ul Consiliului Judeţean. 
În fapt, este vorba despre o investiţie de aproximativ 4 milioane lei (900.000 euro), finanţat[ prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în baza OG 28/2013. 
„Suntem la finalizarea unui proiect foarte important pentru noi, pentru cei din localitatea Lechinţa. Am reuşit să asfaltăm o reţea de străzi, pe o lungime de  5,7 km, o pondere de peste 90% din întreaga reţea stradală a satului Lechinţa. Pe lângă asfalt avem şanţuri betonate, accese spre curţile oamenilor, generoase, cu o lăţime de 5 m. Avem o singură stradă unde nu este realizată reţeaua de canalizare, iar după ce vom rezolva această problemă, vom încerca să asfaltăm şi acel drum”, a precizat edilul comunei Lechinţa. 
 
Acesta a adăugat că şi lucrările la noul sediu al primăriei se apropie de final, imobilul urmând să fie inaugurat în luna martie. Fostul sediu, foarte probabil, va fi alocat Poliţiei, asta pentru că, la Lechinţa, pe lângă Postul de Poliţie va funcţiona şi o secţie, similară celor de la Năsăud, Beclean, Sângeorz Băi etc.
 
Pentru exerciţiul financiar următor, prioritare pentru comuna Lechinţa sunt proiecte care vizează atât infrastructura rutieră, cât şi cea de apă/apă uzată.
 
Astfel, pe Măsura 7.2, Primăria Lechinţa a depus deja un proiect pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, în valoare de un milion de euro. Este vorba despre un drum de 11 km, care asigură legătura spre Chiraleş. De asemenea, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Valea Dipşei, a fost depusă cerere de finanţare pentru un proiect în valoare de două milioane euro, în fapt, un drum pe itinerariul Herina – Sângeorzu Nou – Bungard.
 
Alte priorităţi sunt realizarea reţelei de canalizare la Vermeş şi a aducţiunii de apă pe tronsonul Lechinţa – Sângeorzu Nou, în etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare, dar şi reţeaua de canalizare de la Sângeorzu Nou şi a staţiei de epurare, acest ultim proiect, finaţat de Ministerul Dezvoltării Regionale, fiind în stadiu de achiziţie publică. 
 
Preşedintele Moldovan: La Lechinţa, sunt proiecte realizate cu sprijinul consistent al Guvernului Ponta
 
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a menţinat că „la Lechinţa se vede rezultatul modelului de succes, prezenţa oamenilor care pleacă din administraţia publică locală în administraţia centrală”. 
„Dacă vorbim de satul Lechinţa şi chiar de comuna Lechinţa, aici, dacă ne uităm de la grădiniţă la Primărie, la modernizarea infrastructurii stradale, la canalizare, la piaţa agroalimentară, dar sunt şi alte proiecte care îmi scapă, sunt proiecte realizate în urma sprijinului consistent al Guvernului condus de Victor Ponta. E un program foarte important pentru administraţia locală, iniţiat de Liviu Dragea, Programul Naţional de Dezvoltare Locală prin Ordonanţa 28/2013, care a finanţat cu sume consistente proiecte în majoritatea covârşitoare a comunităţilor locale. Infrastructura de drumuri judeţene în Bistriţa-Năsăud arată aşa cum arată, înspre bine, infrastructura de drumuri comunale arată aşa cum arată, înspre foarte bine, ţinând cont de cele două tipuri de investiţii, fondurile europene prin PNDR şi modelul PNDL”, a declarat Radu Moldovan. 
 
Şeful administraţiei judeţene s-a arătat sceptic cu privire la programul de investiţii de anul viitor, asta pentru că sumele prevăzute pentru echilibrarea bugetelor locale sunt mult mai mici. 
„Poate o să sune puţin anapoda, dar dacă nu era nici domnul Dâncu, eu şi cu primarul (n.n. – Romei Florian) şi cu Popescu trebuia să ne aruncăm în valea Lechinţei. Domnul Dâncu a reuşit o performanţă mare, să păstreze sumele prinse de Guvernul Ponta în Programul Naţional de Dezvoltare Locală”, a adăugat preşedintele Moldovan.
 
În completare, vicepreşedintele Dorin Popescu a precizat că „ceea ce a făcut domnul primar Romeo Florian la Lechinţa este spectacol”. „Am rămas absolut profund impresionat şi lucrurile se multiplică la toate comunele. (...) Speranţele noastre pentru dezvoltare în 2016 sunt foarte-foarte slabe, şi asta o să vadă şi comunitatea locală”,  a mai spus vicpreşedintele Popescu. 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]