Primarul Romeo Florian: Peste jumătate din bugetul comunei Lechinţa va fi destinat investiţiilor in infrastructura rutieră, canalizare, grădiniţe, iluminat public

Forma finală a Legii bugetului de stat pentru anul 2019 va fi adoptată de Parlament vineri, însă primarii şi-au făcut primele estimări. Potrivit primarului Romeo Florian, la un prim calcul, fondurile primite de la nivel central, dar şi veniturile din bugetul local, de la Consiliul Judeţean, dar şi prin absorbţia de fonduri europene ar putea ajunge spre 8 milioane lei. Jumătate din bugetul comunei va fi destinat investiţiilor, atât celor aflate în derulare, cât şi celor care vor debuta în 2019.

 

Până în 2020, sperăm să avem 80% din reţeau stradală modernizată

         Nu mai puţin de trei proiecte de infrastructură rutieră, cu diferite finanţări, sunt în implementare la Lechinţa. Administraţiile locale din Lechinţa şi Galaţii Bistriţei au constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Dipşei”, care beneficiază de finanţare europeană pentru un proiect de infrastructură rutieră în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Este vorba despre un proiect de două milioane de euro,  prin Măsura 7.2 - Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, lucrările fiind realizate în pondere de peste 50%.

În fapt, vorbim despre modernizarea unui drum pe itinerariul Tonciu-Sângeorzu Nou, practic “o centură” a Lechinţei, care va scurta drumul celor din zona de Câmpie cu aproape 10 kilometri. În plus, fiecare comună are la dispoziţie fonduri şi pentru infrastructura proprie, urmând să fie modernizate o stradă din Lechinţa şi majoritatea reţelei stradale din Vermeş.

De cealaltă parte, la Galaţii Bistriţei vor fi asflatate alte cinci străzi,  din care una la Tonciu, o stradă la Galaţii Bistriţei şi trei străzi la Dipşa, pe o lungime de aproximativ 9 kilometri.

         Lucrările ar trebui încheiate la finalul lunii mai 2019, în acest sens primarul Florian având o întâlnire cu constructorul – Îndemînarea Construct – pentru a stabili un grafic de execuţie, astfel ca termenele să fie respectate.

         Un alt proiect vizează modernizarea infrastructurii agricole rutiere, un proiect finanțat prin PNDR 2014-2020. Nu mai puţin de 9,5 km de drum vor fi asfaltaţi, investiţia cuprinzând şi  podul peste Valea Dipșei (Fizeș - Lechința ).

         „Suntem aproape în faza de recepţie la acest proiect de modernizare a infrastructurii agricole. E un proiect prin care s-au asfaltat aproximativ 10 km de drumuri agricole, finanţarea fiind prin PNDR, de un milion de euro”, ne-a precizat primarul Romeo Florian.

         Cel de-al treilea proiect de infrastructură rutieră este finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cu o valoare de aproximativ 7,2 milioane lei (1,7 milioane euro). Practic, va fi asfaltată una dintre cele mai importante străzi din Lechinţa, cea spre Gară, dar şi o altă stradă din Ţigău care asigură legătura dintre DC 27A cu un drum agricol.

         „Sper ca până în 2020 acest proiect să fie finalizat şi atunci putem vorbi de o medie de 80% de drumuri asfaltate, la nivelul întregii comune, care include şapte sate. Vermeşul şi Lechinţa vor avea 100% din străzi modernizate”, menţionează Romeo Florian.

 

Staţie de epurare şi reţea de canalizare, la Sângeorzu Nou

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, este finanţat proiectul pentru reţeaua de apă uzată şi stația de de epurare a apelor uzate în localitatea Sângeorzu Nou. Nu mai puţin de 250 de gospodării vor fi racordate la reţeaua de canalizare.

         Lucrările au început anul trecut, reţelele fiind realizate în pondere de peste 90%, prin proiect fiind asigurate inclusiv realizarea căminelor de la limita proprietăţii. În această primăvară ar urma să debuteze lucrările la staţia de epurare, astfel încât să fie dată în funcţiune în această vară. Problema este că aceste lucrări nu s-au putut suprapune cu cele de la reţeaua de apă, cuprinse în Masterplanul de apă şi canalizare a judeţului Bistriţa-Năsăud, proiect uşor întârziat.

 

Două grădiniţe vor fi construite la Vermeş şi Sângeorzu Nou, cu fonduri europene

         Printr-un proiect european, în valoare de 500.000 euro, autorităţile locale din Lechinţa vor construi două grădiniţe noi, la Vermeş şi Sângeorzu Nou. Imobilele vechi vor fi demolate, iar în locul acestora vor apărea două instituţii şcolare moderne, adaptate cerinţelor acestor vremuri.

         Populaţia şcolară este însă în scădere, de la 1000 de elevi şi preşcolari ajungându-se spre 770. La Vermeş mai rămân doar clasele primare, la Sângeorzu Nou apar clase simultane V-VII, preşcolarii de la Chiraleş vor merge spre Lechinţa. După cum ne explica primarul Romeo Florian, totul este cauzat de exodul populaţiei spre ţări străine, un astfel de exemplu fiind o familie cu nouă copii care a luat drumul străinătăţii, în Irlanda. În aceste condiţii este oarecum greu să promovezi proiecte de infrastructură şcolară, pentru că există riscul să faci o investiţie de care să nu beneficieze, în viitorul nu foarte îndepărtat, cineva.

 

Sediu de Poliţie, la Lechinţa

         De la 1 februarie, la Lechinţa a fost reînfiinţată Secţia 3 Poliţie Rurală, însă este nevoie de un sediu adecvat. După modelul în care a fost construit sediul pentru Pompieri şi SMURD, Ministerul Afacerilor Interne, Consiliul Judeţean şi Primăria Lechinţa vor susţine edificarea unui imobil cu această destinaţie, dar şi pentru Postul local de Poliţie. În prezent, Poliţia funcţionează în fostul sediu al Primăriei, în noua construcţie urmând să fie amenajate şi garsoniere, pentru a da posibilitatea poliţiştilor să locuiască în Lechinţa.

         De asemenea, din bugetul local va începe construcţia unei capele funerare în satul Vermeş.

 

Iluminat public modern, cu facturi la jumătate

         Autorităţile locale vor beneficia de o finanţare prin PNDL de peste 1,6 milioane lei pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de iluminat public. Primarul comunei speră ca în acest an să reuşească să implementeze acest proiect, pe fiecare stâlp de pe drumurile judeţene şi locale urmând să fie înlocuite becurile cu lampe led, ceea ce va determina reducerea cu 50% a costurilor cu energie electrică. 

 

Sperăm ca până la finele anului să înmânăm peste 97% din cărţile funciare

         La nivelul comunei Lechinţa se derulează un proiect amplu de cadastru general, prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, finanţat de Guvernul României. Lucrările au fost contractate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi firma de profil. „Este un program amplu pentru că vizează lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor pentru întreg teritoriul al comunei. Este vorba de 13.500 hectare, din care intravilan avem aproximativ 1000 hectare. Este un proiect la care eu ţin foarte mult. Dorim să-l finalizăm în acest an. Până la finalul lunii februarie, toate documentaţiile vor fi depuse pentru verificare la OCPI, vor fi afişate la sediul Primăriei pentru eventuale contestaţii, iar până de Crăciun ne propunem ca în pondere de 96-97% să înmânăm cetăţenilor extrasele de carte funciară, atât din intravilan, cât şi din extravilan”, ne-a declarat Romeo Florian.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5