Două proiecte cu finanţare europeană stau să înceapă, în 2016, la Lechinţa

Bugetul local al comunei Lechinţa este deja creionat, sumele fiind, în cea mai mare parte, similare cu cele de anul trecut. În fapt, veniturile sunt estimate la  opt milioane de lei – inclusiv cheltuielile cu personalul din învăţământ, asistenţă socială, funcţionare a instituţiilor din localitate – din care 2,4 milioane lei vor merge spre susţinerea unor investiţii, inclusiv cofinanţări.

 

Subunitatea de pompieri şi SMURD, funcţionale din vară

 

         Cele mai importante fonduri din bugetul local vor fi direcţionate spre proiectul de modernizare şi extindere a imobilului pentru amenajarea Subunităţii de pompieri şi SMURD. „Ne propunem ca până în iunie-iulie să finalizăm acest sediu administrativ. Este o investiţie de un milion de lei. Această subunitate va deservi întreaga zonă de Câmpie”, ne-a declarat primarul Romeo Florian.

         De altfel, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean de miercuri, aleşii judeţeni au aprobat darea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 10 ani, către ISU BN a ambulanţei Tip B, un Volkswagen Transporter, care va deservi populaţia din zona Lechinţei.

         Până la finalul lunii martie este preconizată şi finalizarea lucrărilor la sediul Primăriei Lechinţa. Lucrările sunt realizate în pondere de 95%, în prezent fiind făcute ultimele dotări cu mobilier. Încheierea lucrărilor de amenajare a parcului de lângă biserică este prevăzută tot pentru această primăvară.

 

Asfaltarea DC 27A şi canalizarea de la Sângeorzu Nou continuă prin PNDL

 

         Prin prisma finanţării multianuale, investiţiile derulate de comuna Lechinţa, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, îşi continuă parcursul. Practic, vorbim despre finalizarea modernizării DC 27A, Chiraleş – Ţigău – Sâniacob, tronson de peste 7 km. Valoarea lucrărilor rămase de executat este estimată la 3 milioane lei.

         Tot prin PNDL, în baza OG 28/2013, la Sângeorzu Nou va fi executată reţeaua de canalizare şi o staţie de epurare. „Ne aflăm în procedura de achiziţii publice pentru contractul de lucrări. Avem finanţarea asigurată integral, va depinde doar de constructor timpul în care va fi executată lucrarea. Valoarea proiectului este de aproximativ 6 milioane lei. Nu mai puţin de 250 de gospodării vor beneficia de această investiţie”, ne-a precizat edilul comunei Lechinţa, Romeo Florian.

         Potrivit acestuia, PNDL reprezintă o oportunitate prin prisma faptului că o astfel de investiţie în reţeaua de apă uzată nu putea fi eligibilă în Masterplanul de apă şi canalizare.

 

Lechinţa va semna contractul pentru modernizarea a 11 km de drumuri agricole

 

         În luna octombrie a anului trecut, autorităţile locale din Lechinţa au depus primul proiect pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În speţă, este vorba de modernizarea unor drumuri agricole, finanţate prin Submăsura 4.3 – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice. „Avem 11 km de drumuri agricole prinse în acest proiect în valoare de un milion de euro. Prima vizită în teren a fost deja efectuată şi urmează să semnăm contractul de finanţare”, a menţionat primarul Romeo Florian.

         Un alt proiect pentru care se aşteaptă semnarea contractului de finanţare a fost depus pe Măsura 7.2 -  - Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică. Proiectul a fost depus în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Valea Dipşei, împreună cu Primăria Galaţii Bistriţei. „Este un proiect integrat în valoare de 2 milioane euro. În primul rând se va asigura elementul de legătură, şi anume drumul comunal dintre Tonciu şi Sângeorzu Nou, pe o lungime de 5 km. Practic, acest drum va fi „o centură” a Lechinţei, care va scurta drumul celor de pe zona de Câmpie cu 10 km. În plus, fiecare localitate va avea la dispoziţie fonduri şi pentru infrastructura proprie. Noi am prins o stradă din Lechinţa şi majoritatea reţelei stradale din Vermeş”, a adăugat edilul din Lechinţa.

 

Căminul Cultural din Sâniacob intră în reabilitare

 

         Potrivit primarului Romeo Florian, din bugetul local este prevăzut  un milion de lei pentru începerea lucrărilor de reabilitare a Căminului Cultural din Sâniacob. Execuţia va începe în acest an. De asemenea, din bugetul local sunt prevăzute lucrări de refacere a trotuarelor în Lechinţa, de amenajare a grupurilor sanitare la unităţile şcolare din Chiraleş, Sângeorzu Nou, iar lista ar putea continua.

Comentarii

28/01/16 19:20
uta tudorel

Imi place postarile

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5