Revista lechinţeană „Pretexte” premiată la CCD Vrancea

Adrian Iliuţă

De bun augur s-a dovedit a fi ziua de vineri, 28 iunie 2013, pentru şcoala lechinţeană. Aceasta deoarece revista „Pretexte” a Liceului Tehnologic din localitate a obţinut un preţios (la propriu şi la figurat) premiu II în cadrul concursului interjudeţean al revistelor şcolare, organizat de Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinţi” Vrancea.
Cu un număr de 29 de şcoli înscrise în competiţie (reprezentând judeţele Vrancea, Ialomiţa, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin şi Bihor), ediţia a XIII-a a concursului mai sus amintit şi-a desemnat câştigătorii într-o manieră transparentă. La jurizare au participat atât membri CCD Vrancea, cât şi reprezentanţi ai mass-media locale (aspect care trebuie salutat în ideea unei garanţii a corectitudinii evaluării participanţilor). Revista „PreTexte” a participat la secţiunea „Liceu” a concursului şi a reuşit să cumuleze în urma jurizării 91.5 puncte (din 100 posibile), adjudecându-şi astfel premiul II. Premiul I a revenit, într-un mod absolut meritat, publicaţiei Colegiului Naţional „Unirea” din Focşani, intitulată „Revista Noastră”, cu 99 de puncte.
Revista vrânceană câştigătoare merită, sincer toate felicitările. Nu o cunoşteam înainte de acest concurs, dar, după ce am luat contact cu această publicaţie, nu am putut să nu recunosc faptul că reprezintă un punct de reper al revuisticii şcolare. Prejudecăţile româneşti privind favoritismele locale (care se pot declanşa automat pentru cei care privesc rezultatele concursului din exterior) trebuie eliminate din start. „Revista Noastră” are multe atuuri de partea ei pentru un ochi neinflamat de orgolii narcisiste, un ochi care poate întrezări limpede valoarea. Mă rezum doar la a spune că sunt destule paginile prin care „Revista Noastră” are o ţinută universitară, iar grafica realizată de elevi în fiecare număr poate echivala cu câte un vernisaj în sine...
De ce este preţios premiul câştigat de „PreTextele” lechinţene? Din mai multe motive. Întâi de toate, pentru că am fost în compania onorantă a unei publicaţii precum „Revista Noastră” (de la care ai ce învăţa) şi pentru că am luat şi bani (premiul nostru fiind de 150 lei). În al doilea rând, pentru că am reuşit să atragem atenţia asupra noastră (vezi articolele dedicate concursului din „Ziarul de Vrancea”). Am fost surpriza plăcută a acestei ediţii a concursului, iar lucrul acesta nu poate decât să ne bucure (cu atât mai mult cu cât din judeţul nostru nu a mai participat altcineva). În al treilea rând, premiul acesta poate fi văzut şi ca o confirmare a valorii publicaţiei Liceului Tehnologic Lechinţa venită din exteriorul judeţului. Aveam nevoie şi de aceasta, nu-i suficient să fii bun doar la tine acasă („Pretexte” obţinând locul I la etapa judeţeană a concursului de reviste şcolare organizat de ISJ BN). În al patrulea rând, suntem mândri pentru acest premiu prin prisma câtorva detalii care scapă celor din exterior. „PreTexte” e o revistă tânără, crudă încă (dar nu fragilă!), reprezentând un liceu tehnologic. E greu să te compari cu o revistă centenară (!) – „Revista Noastră” care reprezintă un colegiu naţional. Diferenţele sunt date atât de cantitate, dar mai ales (şi esenţial!) de calitate. Nu sunt ipoteze ale unor scuze cele arătate anterior, ci, dimpotrivă, premise ale unui sentiment de mândrie, aşa cum spuneam mai devreme. Dacă am fost doar la 7.5 puncte de „Revista Noastră”, înseamnă că un proiect de tipul „PreTexte” este, în mod cert, un succes. Aşa cum am mai afirmat şi cu alte ocazii, acest tip de evenimente sunt o recunoaştere, o dovadă a faptului că prin ambiţie, muncă şi perseverenţă se pot face lucruri mari din nimic.
Iată deci că la Lechinţa se găsesc suficiente „pretexte” pentru a şterge prejudecăţile: şi la şcolile „de la ţară” se mai întâmplă lucruri valoroase!

Comentarii

01/07/13 21:30
ANDREI SUCIU

FELICITARI

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5