8 aprilie – Ziua Internaţională a Romilor

Romii bistriţeni vor sărbători prin muzică şi dans în 16 aprilie

În fiecare an, în data de 8 aprilie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Romilor, zi stabilită la Congresul Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra, în 1971. La acea dată a fost adoptate ca imn internaţional al romilor cântecul „Gelem, gelem”, şi steagul colorat în verde, în jumătatea de jos şi albastru, în jumătatea de sus, iar la mijloc o roată care simbolizează soarta, dar şi nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

         Pentru că în acest an Ziua Internaţională a Romilor este în Săptămâna Patimilor, staff-ul Partidei Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud a decis ca manifestările culturale să fie amânată pentru data de 16 aprilie. Astăzi, de la ora 14.00, la Instituţia Prefectului va avea loc o masă rotundă cu reprezentanţii instituţiilor deconcentrate şi liderii romi, fiind aşteptată prezenţa prefectului Ioan Ţintean şi a subprefectului Ovidiu Frenţ (cel care este şi preşedintele Grupului mixt pentru romi).

         „În data de 16 aprilie, de la ora 17.00, vom avea o manifestare de amploare la restaurant Ardealul, la care vor fi invitaţi liderii romi şi nu numai din 15 comune, şefi ai instituţiilor deconcentrate, lideri ai formaţiunilor politice. Vor evolua formaţiile de dansuri ţigăneşti „Trifoiaşul de la munte” Dumitriţa, „Chel sucar” din Josenii Bârgăului şi „Floare de salcâm” din Budeşti. Invitat în recital este Emil Tihan. De asemenea, va participa orchestra ansamblului profesionist „Dor Românesc” a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi soliştii Mirela Petruş şi Ioachim Spân”, a anunţat consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş, liderul bistriţean al Partidei Romilor, în cadrul unei conferinţe de presă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5