Romii sărbătoresc în 8 aprilie, cu muzică şi jocuri tradiţionale

Ziua Internaţionalǎ a Romilor este sǎrbǎtoritǎ pe 8 aprilie, întrucât pe 8 aprilie 1971, la Londra, a fost creatǎ Uniunea Internaţionalǎ a Romilor. În acest an, în ziua de vineri, 8 aprilie, cu începere de la ora 14.00, SĂRBĂTOAREA ETNIEI ROMILOR DIN ROMÂNIA, va fi organizată în municipiul Bistriţa la restaurantul ARDEALUL.

Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş îi invită pe toţi cei care sunt legaţi sufleteşte de această etnie la un cocktail, atmosfera urmând să fie întreţinută de un grup instrumental din cadrul Ansamblului Profesionist “Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud cu soliştii Mirela Petruş şi Ioachim Spân. De asemenea, la sărbătoare vor mai fi prezente formaţiile de dansuri ţigăneşti “Tarne Talente” al Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 2 din Bistriţa, “Chel sucar” din Josenii Bârgăului şi “Ilo Romano” din Sîncraiu de Mureş, la care se va adăuga şi formaţia de dansuri orientale din Bistriţa.

La eveniment sunt aşteptaţi să participe reprezentanţii la vârf ai autorităţiilor locale şi judeţene, preşedinţi de partide politice, primari de oraşe şi comune din Bistriţa-Năsăud.

Începând de astăzi şi până pe data de 8 aprilie, preşedintele Emil Neia Lăcătuş va împărţi pliante şi alte material promoţionale prin care va marca în marile comunităţi de romi din judeţul Bistriţa-Năsăud marea Sărbătoare a Etniei.

La Congresul Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra în anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul „Gelem, gelem” interpretat de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967. De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având partea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin; la mijloc, o roată simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, şi de cealaltă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.
Două decenii mai târziu, la Congresul Mondial al Romilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaţionale a Romilor a oficializat alfabetul internaţional standardizat al limbii romani, decizia fiind semnată de 17 specialişti în domeniu, din diferite ţări, în prezenţa unui observator al U.N.E.S.C.O.
În anul 2002, în 8 aprilie s-a sărbătorit jubileul milenar reprezentând 1000 de ani de atestare a romilor în Europa. Cu acest prilej unic, în numeroase ţări de pe toate continentele s-a desfăşurat Ceremonia Râului. Lumânări aprinse şi flori au fost aruncate pe ape în memoria strămoşilor romi care şi-au început, acum un mileniu, drumul către Europa, apoi către cele două Americi şi mai departe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5