Ziua Internaţională a Romilor, marcată printr-o sărbătoare a cântecului şi dansului tradiţional. Emil Neia Lăcătuş: But bars angle - La mulţi ani!

Data de 8 aprilie marchează, din punct de vedere istoric, reuniunea la nivel internaţional a organizaţiilor romilor din lume în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, în anul 1971. Cu această ocazie, s-a adoptat simbolul comunităţii romilor – roata cu spiţe, iar cântecul “Gelem, gelem” a devenit imnul său internaţional. Tot în anul 1971 s-a adoptat şi steagul internaţional al romilor: jumătatea de jos este verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin.

În România, ziua de 8 aprilie a fost consacrată drept “Sărbătoarea etniei romilor din România” prin Legea nr.66/2006, o iniţiativă legislativă a deputatului şi preşedintelui  Nicolae Păun, reprezentantul minorităţii romilor în Parlamentul României.

Cu această ocazie, Sucursala  Bistrița-Năsăud a Partidei Romilor Pro Europa condusă de preşedintele şi consilierul județean Emil Neia Lăcătuș organizează un amplu eveniment prin care ține să marcheze această importantă zi pentru etnia romă. Potrivit celor spuse de președintele Emil Neia Lăcătuș, Ziua Internațională a Romilor va fi sărbătorită duminică, 7 aprilie, la Restaurant ”Ardealul”din Bistrița, cu începere de la ora 15.30, aici fiind așteptați să vină toți liderii romi din cele 15 comune cu populație mare de romi, oficiali din partea autorităților locale și județene, lideri ai principalelor partide politice cu reprezentativitate în Bistrița-Năsăud. Nu vor lipsi de la eveniment  președinții sucursalelor Partidei Romilor Pro Europa din Regiunea de Nord-Vest (CJ,MM,SJ), dar și de la centru, invitatul principal fiind președintele executiv al Partidei Romilor Pro Europa, Cătălin Manea.

Buna dispoziție la evenimentul organizat la Restaurant ”Ardealul” este asigurată de un grup instrumental din cadrul Ansamblului Profesionist ” Dor Românesc” cu soliștii Mirela Petruș, Ioachim Spân și Anuța Motofelea. De asemenea, vor mai evolua  Grupul de Dansuri Țigănești  ”Inima Țiganilor” din Sâncraiu de Mureș, Formația de dansuri țigănești ”Tărne Talente” a Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 2 Bistrița și Ansamblul Folcloric ”Ciobănașul” din Șieuț.  

“Pentru ziua de luni, 8 aprilie, la sediul Instituției Prefectului, organizăm o masă rotundă prin care vrem să vorbim despre importanța acestei zile, împreună cu președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, subprefectul Ciprian Ceclan, primari, viceprimari, șefi de servicii deconcentrate și liderii Partidei Romilor, discuție urmată de o conferință de presă. Mulțumesc Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Instituției Prefectului, Centrului Județean pentru Cultură și tuturor instituțiilor deconcentrate pentru buna colaborare și sprijinul pe care îl acordă atunci când este nevoie Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud şi le urez tuturor romilor “But bars angle (La mulţi ani)”, a conchis președintele Emil Neia Lăcătuș.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5