Romii se pregătesc de sărbătoare. Muzică şi dansuri tradiţionale, la Bistriţa, prezentări şi vizionare de film, la Lechinţa

Romii din Bistriţa-Năsăud se pregătesc de sărbătoare, asta pentru că în fiecare an, în 8 aprilie, este Ziua Internaţională a Romilor. Trei evenimente vor avea loc în perioada 6-10 aprilie, la Bistriţa, Cluj Napoca şi Lechinţa, a anunţat consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud, în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, joi, în data de 6 aprilie, de la ora 16.30, peste 150 de invitaţi vor participa la Restaurant Ardealul la evenimentul care va marca Ziua Internaţională a Romilor. Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud în colaborare cu Partida Romilor „Pro-Europa“ - sucursala județeană Bistrița-Năsăud. Prezentă la conferinţa de presă, Dalma Szekely de la Centrul Judeţean pentru Cultură, a menţionat că vor participa grupul instrumental din cadrul Ansamblului Profesionist „Dor Românesc“, condus de Mihai Spân, şi soliştii Mirela Petruş și Ioachim Spân. De asemenea, va evolua Formaţia de dansuri ţigăneşti „Tărne Talente” a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 2 din Bistriţa. Invitaţii speciali sunt cei din Formaţia de dansuri ţigăneşti „Inima ţiganilor” din Sâncraiu de Mureş.

         Sâmbătă, la Cluj-Napoca, peste 60 de romi vor participa la manifestările dedicate sărbătoriirii etniei,  în frunte cu liderul Emil Neia Lăcătuş, manifestările fiind organizate de Partida Romilor.

         Din dorinţa de a fi aproape de comunitate, luni, în 10 aprilie, la Liceul Tehnologic Lechinţa va fi promovat evenimentul „Diversitate culturală şi educativă”, în care vor fi îmbinate acţiunile tradiţionale, de prezentare a istoriei etniei, cu cele sociale, educaţionale. De altfel, la acţiune vor participa reprezentanţi ai Paridei Romilor, Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa, ai Instituţiei Prefectului, Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Preşedintele Partidei Romilor, Emil Neia Lăcătuş, remarca, în cadrul întâlnirii cu presa, că a transmis notificări către 7-8 primării şi consilii locale unde ponderea comunităţii rome este semnificativă, în vederea alocării de fonduri pentru marcarea Zilei Internaţionale a Romilor, însă bugetele au fost adoptate destul de târziu.

***

La Congresul Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra în anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul „Gelem, gelem” interpretat de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967. De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având partea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin; la mijloc, o roată simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, şi de cealaltă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

Două decenii mai târziu, la Congresul Mondial al Romilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaţionale a Romilor a oficializat alfabetul internaţional standardizat al limbii romani, decizia fiind semnată de 17 specialişti în domeniu, din diferite ţări, în prezenţa unui observator al U.N.E.S.C.O.

În anul 2002, în 8 aprilie s-a sărbătorit jubileul milenar reprezentând 1000 de ani de atestare a romilor în Europa. Cu acest prilej unic, în numeroase ţări de pe toate continentele s-a desfăşurat Ceremonia Râului. Lumânări aprinse şi flori au fost aruncate pe ape în memoria strămoşilor romi care şi-au început, acum un mileniu, drumul către Europa, apoi către cele două Americi şi mai departe.

Comentarii

12/04/17 09:32
Cititor

Am auzit ca domnul Lacatus, vrea cu ti.g.anii, sa faca o actiune pe toate cursurile de ape, prin padurile dimprejur si pe calile de comunicatie, de unde sa adune toate gunoaiele , peturile si hartiile ori sacii cu gunoaie aruncati de cio.mar.lanii nostri aiurea , asa... ca le "rupa gura Targului" la toti cei care-i tot critica fel si chip, pentru ca numai cer tot felul de "hajutoare manca-tz.as" si nu fac nimic pentru societatea de la care stiu doar sa ceara .
Felicitari domnule Lacatus ... si "spor la treaba " ( asta cu gunoaiele nu aia cu muzica, dansul si papica ...ptr ca la aia cu siguranta se vor inghesui cu totii ) !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5