Să dăm la o parte barierele confesionale

S-a petrecut la Beclean, în biserica greco-catolică ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Duminică,13 septembrie 2009, ora 17, s-a desfăşurat aici o seară ecumenică de rugăciune, posfaţată de predica pastorului penticostal Vldimir Pustan, despre ,,Omul cel nou”.

Au participat la acest eveniment preoţii greco-catolici Felician Neagoş, Alin Cândea, pastorul Mihai Szasz de la Biserica Penticostală Maghiară din Beclean, presbiterul Luca Deneş de la Biserica Penticostală Nr. 1 din Beclean, alţii pastori penticostali din zona Becleanului şi bineînţeles pastorul penticostal Vladimir Pustan, credincioşi greco-catolici, ortodocşi, penticostali, baptişti, adventişti

Sincer să fiu, cu vreo zece ani în urmă, poate şi eu aş fi avut o anume reţinere în faţa acestei iniţiative ecumenice. A fost un bun prilej de deschidere, de transparenţă, de cunoaştere reciprocă între credincioşii bisericilor participante.

Deşi o anume reţinere plutea în aer la început, ea s-a risipit foarte repede, membrii fiecărei biserici făcând fiecare câte un pas spre ceilalţi credincioşi.

Primul moment al serii de rugăciune a fost o Adoraţie Euharistică. Corul parohiei greco-catolice , acompaniat la orgă de Nicolae Uţiu , au asigurat partea muzicală a adoraţiei. Constatam faptul că pomenirea duminicală a fraţilor creştini din Beclean, indiferent de confesiune, de către preotul Alin Cânde, dădea rod.

În timpul adoraţiei au intervenit cu rugăciuni şi pastorii Mihai Szasz, Vladimir Stan şi presbiterul Luca Deneş.

După adoraţie, într-o scurtă intervenţi, părintele protopop Felician Neagoş, remarcă printre altele că în această seară ,,au vorbit inimile” credincioşilor de faţă.

Apoi pastorul Vladimir Pustan a predicat despre ,,Omul cel nou”, cel care trăieşte o nouă viaţă în Cristos, este capabil de schimbare, are un nou destin şi ca atare dă roade noi. Expozeul pastorului Vladimir Pustan a fost bine argumentat, a avut o desfăşurare didactică, vorbitorul îmbinând cu măiestrie, cu sobrietate, cu jovialitatea, umorul cu fina ironie, uşor aluzivă, uşor gravă.

Pastorul Vladimir Pustan se dovedeşte a fi un bun orator, excelent cunoscător al Bibliei, iscusit în actualizarea învăţăturilor biblice la situaţia realităţilor contemporane, ştiind a se coborî la nivelul de înţelegere al omului obişnuit. Cu detaşare, cu aplomb, pastorul Vladimir Pustan îţi dădea impresia că ai în faţa ta, când un preot catolic, când un preot ortodox, când un pastor penticostal. El este o combinaţie din toate religiile. Ştia când să avertizeze şi pe unii şi pe alţii, chiar şi pe ai săi, pentru puţinătatea sau uşoara falsitate a credinţei lor, se retrăgea strategic cu seninătate din pornirile grave, presărându-şi discursul cu glume, cu voie bună, cu înţelegere pentru firea oamenilor. Mereu mai avea un plus de atenţionare: ,,Şi aş mai vrea să spun ceva...”. Totul era folosit cu pricepere: textul biblic, poezia, proverbele întâmplările autobiografice.

După predica pastorului Vladimir Pustan, părintele Alin Cândea evidenţiază faptul că ,,ceea ce s-a petrecut aici , a plăcut lui Dumnezeu”. I-a îndeamnat pe cei prezenţi să ducă acasă pacea şi bucuria acestei seri de rugăciune ecumenică, mulţumeşte deputatului Radu Moldovan, apărut între timp, în compania primarului oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, pentru implicarea lui în sponsorizarea Taberei ecumenice de la Costineşti din luna august, a tinerilor din Grupul de Evanghelizare Mariană de la parohia greco-catolică din Beclean.

Primarul Nicolae Moldovan mărturiseşte că a fost impresionat de această manifestare ecumenică, pentru realizarea căreia, cei în cauză şi-au asumat anume riscuri.

Se intonează cântece religioase, cântă şi domnul Nicolae Uţiu, în finalul acestui inedit eveniment religios. Asistenţa trăieşte un moment de destindere, de mulţumire. Credincioşii se salută între ei şi rând pe rând se îndreaptă spre casele lor.

Vorba presbiterului Luca Deneş: ,,Barierele confesionale au fost date la o parte”. Ceea ce părea imposibil s-a înfăptui, normal, firesc. Părintele Alin Cândea se întreba: ,,Ce-ar fi spus oare Papa Ioan Paul al II-lea, dacă ar fi fost de faţă?”. ,,Sunt sigur că i-ar fi plăcut”, a răspuns tot el, în asentimentul celor de faţă.

Comentarii

28/06/11 00:49

vorba lui Caragiale " curat murdar".... implinirea literala a Apocalipsei 17: 15 Apoi mi-a zis: "Apele, pe care le-ai vãzut, pe care stã curva, sunt noroade, gloate, neamuri si limbi. Sistemele religioase constantiniene strang randurile dar adevaratii crestini nu sunt printre ei " nu luati deloc parte la lucrarile neroditoare ale intunericului" chiar daca sunt conduse de lucratori religiosi cu atat mai multa atentie : 2Corinteni 11:13 Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucrãtori înselãtori, care se prefac în apostoli ai lui Hristos. , 14. Şi nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină.
15. Nu este mare lucru dar dacă şi slujitorii lui se prefac în slujitori ai neprihănirii. Sfârşitul lor va fi după faptele lor.

28/06/11 00:38

vorba lui Caragiale " curat murdar".... implinirea literala a Apocalipsei 17: 15 Apoi mi-a zis: "Apele, pe care le-ai vãzut, pe care stã curva, sunt noroade, gloate, neamuri si limbi. Sistemele religioase constantiniene strang randurile dar adevaratii crestini nu sunt printre ei " nu luati deloc parte la lucrarile neroditoare ale intunericului" chiar daca sunt conduse de : 2Corinteni 11:13 Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucrãtori înselãtori, care se prefac în apostoli ai lui Hristos. , 14. Şi nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină.
15. Nu este mare lucru dar dacă şi slujitorii lui se prefac în slujitori ai neprihănirii. Sfârşitul lor va fi după faptele lor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5