Sănătate pe banii altora

În Bistriţa-Năsăud, la fondul de sănătate contribuie în jur de 103.000 de persoane, însă de serviciile medicale beneficiază toată lumea, adică circa 280.000 de locuitori, după ultimul recensământ. ,

,,În momentul de faţă, înscrişi pe listele medicilor de familie sunt 251.000 de asiguraţi. Dintre aceştia, 103.000 sunt plătitori de asigurări de sănătate, restul intrând în categoria asiguraţilor care nu plătesc contribuţii. E vorba despre minori, despre tineri peste 18 ani dar care sunt încă elevi şi studenţi. E vorba despre persoane protejate de legi speciale, cum sunt veteranii de război, persoanele cu handicap etc. Vă daţi seama că aceşti 103.000 ar trebui să îi susţină pe cei 251.000 de asiguraţi. Ceea ce nu se întâmplă. Există subvenţii de la bugetul statului prin redistribuiri de sume de la alte judeţe ce sunt mai dezvoltate din punct de vedere economic”, ne-a declarat Camelia Ilişuan, preşedinte CJAS BN.

Cauzele colectării deficitare sunt bine cunoscute, soluţiile însă mai puţin. Persoanele care plătesc asigurări de sănătate sunt salariaţii, pensionarii cu venituri peste 1.000 de lei şi cei care lucrează independent şi doresc să aibă parte de servicii medicale din partea statului. În numărul asiguraţilor sunt incluşi şi copiii, adulţii, pensionarii şi chiar asistaţii social care au dreptul la îngrijire medicală minimă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5