Aproape 260.000 de asiguraţi în Bistriţa-Năsăud. Doar 43% îşi plătesc contribuţia

*Judeţul îşi asigură doar jumătate din cheltuielile pentru sănătate

La finele anului 2015, la nivelul judeţului nostru figurau 258.473 de asiguraţi ai sistemului naţional de sănătate, dintre care 111.396 sunt plătitori ai contribuţiei, ceea ce reprezintă 43% din totalul asiguraţilor. Potrivit preşedintelui –director general Camelia Ilişuan de la Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, aproape 73.000 de persoane au statutul de salariaţi, peste 18.000 sunt persoane fizice autorizate sau persoane care obţin venituri, iar peste 19.000 sunt pensionarii care contribuie la sistemul de asigurări de sănătate prin prisma faptului că au pensii peste 1000 lei.

         La capitolul „asiguraţi neplătitori” îi regăsim pe minori, elevi şi studenţi cu vârsta de până la 26 ani, pensionarii care nu au obligaţia plăţii, persoane beneficiare ale unor legi speciale, coasiguraţi sau persoane fără venituri dar care sunt incluse în programe naţionale de sănătate.

         „Veniturile care s-au obţinut de pe urma asiguraţilor plătitori, în anul 2015, au fost de 124.745.750 lei, ceea ce reprezintă 58,75% din necesarul de fonduri, faţă de 212.318.930 lei cât sunt cheltuielile pentru asistenţa de sănătate. În această sumă intră atât contribuţia angajatorilor, cât şi contribuţia salariaţilor . Diferenţa de necesar de fonduri pentru acoperirea cheltuielilor este asigurată de la Ministerul Sănătăţii pentru programele naţionale de sănătate, fie de la Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, unde intră, de exemplu, şi plăţile de la marii contribuabili din judeţul nostru”, a declarat Camelia Ilişuan, preşedinte-director general al CAS BN, în cadrul unei conferinţe de presă.

         În 2015, cea mai mare parte a fondurilor destinate asistenţei medicale a fost cheltuită pe asistenţa medicală spitalicească, şi anume 43,42% din fonduri. Aproape 36% din bani au fost direcţionaţi către acordarea medicamentelor cu sau fără contribuţie personală, prin farmacii. „Ca în fiecare an, acestea sunt formele de asistenţă unde se înregistrează cele mai mari cheltuieli”, a adăugat Camelia Ilişuan. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5