Un milion de falşi pacienţi în Capitală

Preşedintele CJAS, Szekely Wilhelm, ne asigură că în judeţ nu sunt astfel de probleme

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei de Asigurări de Sănătate furnizează date şocante. Noua metodă de centralizare a datelor, după codul numeric personal,a arătată că, în Bucureşti, pe listele medicilor de familie figurau cu aproape un milion de pacienţi în plus faţă de realitate, scrie Adevărul.

În perioada următoare, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decis demararea unor controale la toate casele de asigurări din ţară, după ce conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a descoperit neconcordanţe între numărul de asiguraţi înscrişi în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi cei din listele medicilor de familie.

,,Am decis să cer demararea unor acţiuni de audit şi de control de către Curtea de Conturi a Românei, la toate casele de asigurări din ţară. Folosirea versiunii centralizate a SIUI ne-a oferit un semnal clar de fraudare. Pentru a determina dimensiunea acestui fenomen şi pentru a identifica sursele acestuia, am decis că este momentul realizării unor investigaţii serioase de către instituţiile abilitate” a anunţat Lucian Duţă, preşedintele CNAS.

În Bistriţa-Năsăud, preşedintele CJAS, Szekely Wilhelm, spune că nu sunt probleme. Contactat telefonic, Szekely a spus că evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa –Năsăud sunt clare şi nu se confruntă cu astfel de probleme, deoarece au fost demarate controale, fiind verificate, periodic, listele cu asiguraţi.

Preşedintele - director general CJAS ne-a precizat că, încă din 2005, când a preluat funcţia de director executiv adjunct, a început ,,curăţirea” listelor de asiguraţi, fiind eliminaţi 50.000 de falşi pacienţi, de neasiguraţi.

,,Astfel, în 2005, de la 297.300 de asiguraţi cât figurau în evidenţele CJAS, în 2007, am ajuns la 247.300 de asiguraţi. Acolo unde au fost neclarităţi, problemele au şi fost rezolvate la momentul potrivit. Pentru orice eventualitate, noi facem mereu controale. În acest moment, raportările medicilor sunt corecte”, ne-a declarat preşedintele-director general CJAS B-N, Szekely Wilhelm.

În judeţul Bistriţa-Năsăud există 144 de medici (142 de medici de familie şi 2 furnizori de servicii medicale) în relaţii contractuale cu CJAS.

La nivel naţional, situaţia e dramatică. Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, intenţionează să sesizeze şi Curtea de Conturi în legătură cu raportările de pacienţi fictivi pentru care casele de asigurări au făcut plăţi. Prejudiciul creat de medicii bucureşteni care au inventat peste 900.000 de pacienţi se ridică la 12 milioane de euro anual.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5