Circa 98% din bistriţeni au intrat în posesia cardurilor de sănătate

*În judeţul nostru vor fi distribuite 209.000 de carduri de sănătate, asta în timp ce noi avem înscrişi la medicii de famile peste 274.000 de asiguraţi. Cardurile de sănătate se emit şi se distribuie numai pentru asiguraţi peste 18 ani şi pentru asiguraţi care au împlinit 18 ani până la 15 septembrie. Minorii sunt asiguraţi prin efectul legii, ei nu au nevoie de o dovadă că sunt asiguraţi şi că au contribuţiile la fondul asigurărilor sociale de sănătate (Camelia Ilişuan, preşedinte CJAS BN).

Cardurile de sănătate au fost distribuite, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, într-un procent de 98%. Un numar de 13.600 de carduri au fost returnate la CJAS, neputând fi înmânate beneficiarilor. Cardul naţional va putea fi activat pe măsura prezentării persoanei asigurate la consultaţii la medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu sau spital.

"Au fost distribuite 204.467 de carduri de sănătate. Returnate, 13.600 de carduri. În legătură cu aceste carduri de sănătate returnate aşteptăm instrucţiuni de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate privind modalitatea de distribuire. S-ar putea să fie distribuite de către medicii de familie. E o posibilitate. Aşteptăm instrucţiuni. Vom informa, ulterior, asiguraţii care nu au intrat în posesia cardului naţional de sănătate, modalitatea prin care vor intra în posesia acestui document”, ne-a declarat Oana Bodor, purtătorul de cuvânt al CJAS BN.

Utilizarea efectivă a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale se va face începând cu 1 februarie 2015, aşa cum prevede un proiect de hotărâre de guvern, pus în dezbatere publică pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Potrivit altor prevederi ale proiectului, asiguratul va suporta contravaloarea cardului naţional, precum şi cheltuielile aferente distribuţiei acestuia, în situaţia solicitării eliberării unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării acestuia, precum şi în situaţia modificării datelor personale de identificare.

Titularul sau împuternicitul cardului poate în termen de 15 zile calendaristice de când l-a pierdut, i-a fost furat sau şi-a modificat datele personale să solicite prin intermediul casei de asigurări de sănătate eliberarea unui nou card naţional, pe baza unei cereri însoţite de dovada plăţii contravalorii cardului şi a cheltuielilor de distribuţie a acestuia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5