40 de bistriţeni au refuzat cardul de sănătate din motive religioase

40 de bistriţeni,în preponderenţă din mediul rural, au refuzat să intre în posesia cardului de sănătate din motive religioase sau convingeri de altă natură. Numărul lor este nesemnificativ raportat la totalul celor peste 220.000 de asiguraţi din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru care s-au tipărit carduri de sănătate.

"Până la această dată au fost tipărie şi practic ridicate de la Imprimeria Naţională 222. 277 de carduri naţionale de sănătate. Dintre acesta, Poşta a distribuit efectiv asiguraţilor 203.989 de carduri şi 14.408 carduri au fost returnate către CAS BN, pentru că nu au găsit asiguraţii acasă. Până în prezent, noi am distribuit către asiguraţi 2.379 de carduri şi urmează să le distribuim în continuare, pe măsură ce asiguraţii vor avea nevoie de ele şi se vor prezenta la noi. Au fost returnate din motive religioase, de conştiinţă sau alte motive 40 de carduri. Aceste persoane vor trebi să ridice de la noi o adeverinţă de asigurat ori de câte ori vor avea nevoie de servicii medicale”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Camelia Ilişuan, preşedintele CAS BN.

Adeverinţele vor înlocui cardul de sănătate şi în cazul celor care au returnat cardul la CAS BN din cauza unor date eronate inscripţionate pe document. Dar asta numai până când va fi eliberat un card duplicat, cu date personale corecte. Eliberarea duplicatului, în acest caz, este gratuită. Sunt, însă, şi situaţii în care eliberarea cardului duplicat se face contra cost. Vorbim despre cazurile în care titularul îşi pierde cardul sau îşi schimbă datele personale. Asiguraţii care se confruntă cu astfel de situaţii trebuie să se adreseze cu o cerere Casei de Asigurări de Sănătate BN şi să plătească aproximativ 6 euro cu TVA pentru eliberarea unui card duplicat. Toate aceste precizări se vor transforma în reguli doar de la 1 mai, când va deveni funcţional cardul de sănătate.

Până în acest moment au fost activate 10.500 de carduri, dar potrivit preşedintelui CAS BN, Camelia Ilişuan, nu există un termen limită până la care poate fi activat cardul de sănătate. Cardul poate fi activat la orice furnizor de servicii medicale ce are contract cu CAS, inclusiv la sediul Casei de Asigurări de Sănătate.

"Dintre toate cardurile distribuite până la ora asta au fost activate 10.500 de carduri. Nu există niciun termen limită până la care poate fi activat cardul, el poate fi activat la orice furnizor de servicii medicale ce are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. El poate fi activat şi la sediul CAS BN. Este un proces ce se desfăşoară continuu”, a precizat preşedintele CJAS BN Camelia Ilişuan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5