Cardul de sănătate nu a creat probleme pacienților în primele ore de funcționare
Cardul de sănătate nu a creat probleme pacienților în prima zi de funcționare a sistemului, în condițiile în care un număr redus de asigurați s-a adresat caselor de asigurări pentru a solicita eliberarea cardului de sănătate sau a adeverinței de înlocuire a cardului, informează CNAS, printr-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
"În primele ore de funcționare a sistemului, cardul de sănătate nu a creat probleme pacienților. În prima zi de funcționare a cardului național de sănătate, casele de asigurări s-au organizat pentru a urmări modul în care funcționează acest sistem și pentru a răspunde solicitărilor venite din partea asiguraților și a furnizorilor de servicii medicale", se arată în documentul CNAS.
Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat că adresabilitatea pacienților este mai mică în această perioadă, adăugând că CNAS va monitoriza foarte atent modul în care furnizorii de servicii medicale utilizează cardul de sănătate.
"Adresabilitatea pacienților, așa cum era de așteptat, este mai mică în această perioadă. Cu toate acestea, vom monitoriza în continuare foarte atent modul în care furnizorii de servicii medicale utilizează cardul de sănătate, pentru a ne asigura că pacienții au acces neîngrădit la serviciile de care au nevoie. Casele de asigurări vor raporta periodic sau ori de câte ori au de semnalat o problemă, pentru a găsi rezolvarea în cel mai scurt timp, fără a crea disconfort pacienților", a declarat președintele CNAS.
Potrivit CNAS, la nivelul fiecărei case de asigurări există personalul necesar pentru a elibera cardurile de sănătate.
"În funcție de numărul de carduri rămase nepredate, sunt deschise unul sau mai multe ghișee de eliberare a cardurilor, precum și a adeverințelor de înlocuire a cardului de sănătate pentru asigurații care solicită card duplicat sau refuză cardul de sănătate din motive religioase ori de conștiință", se precizează în documentul CNAS.
De asemenea, pentru a da posibilitatea asiguraților să depună cereri pentru eliberarea unui card duplicat, sunt deschise casieriile unde asigurații pot efectua plata, în cazul în care solicitarea unui nou card este cauzată de pierderea sau deteriorarea cardului inițial.
Furnizorii pot apela oricând la helpdesk-ul pregătit să preia și să rezolve în cel mai scurt timp orice problemă întâmpinată în modul de funcționare a sistemului. Asigurații au la dispoziție atât numărul de telefon inscripționat pe cardul de sănătate, cât și numerele de telefon ale caselor de asigurări, pentru a cere relații despre cardul de sănătate.
"Până la orele 12,00, un număr redus de asigurați s-a adresat caselor de asigurări pentru a solicita eliberarea cardului de sănătate sau a adeverinței de înlocuire a cardului. În medie, o casă de asigurări a eliberat 20 de carduri. Excepție face CASMB, care până la orele prânzului a eliberat 44 de carduri", se precizează în comunicatul CNAS.
Reprezentanții caselor de asigurări au fost prezenți în județ la furnizorii de servicii medicale și farmaceutice pentru a se asigura că introducerea cardului național de sănătate nu creează probleme asiguraților.
De asemenea, la spitale au fost efectuate internări validate cu cardul de sănătate, dar și în urma verificării asiguratului în sistem, în cazul în care acesta nu a intrat în posesia cardului de sănătate.
Potrivit CNAS, serviciile medicale care nu vor fi validate cu cardul de sănătate vor fi monitorizate separat pentru a le analiza și a accelera predarea cardurilor către asigurați.
Cardul de sănătate a devenit de vineri instrumentul de validare și decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani, însă asigurații care nu au intrat încă în posesia lui pot beneficia de servicii medicale decontate de CNAS și după data de 1 mai.
Citiţi şi:
- Cardul de sănătate este obligatoriu. Ce se întâmplă dacă nu îl ai
- Cardul de sănătate devine obligatoriu din 1 mai, şi nu 1 aprilie. Noi precizări despre cardul de sănătate
- Cardul naţional de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie
- 40 de bistriţeni au refuzat cardul de sănătate din motive religioase
- Peste 4.600 de bistriţeni au solicitat la CJAS carduri europene de sănătate
Adaugă comentariu nou