Peste 4.600 de bistriţeni au solicitat la CJAS carduri europene de sănătate

Numărul bistriţenilor care, anul trecut, au călătorit în ţări europene şi au solicitat cardul european de asigurări de sănătate depăşeşte 4.600. Valoarea serviciilor medicale acordate în statele UE de către asiguraţi din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru care s-a solicitat rambursarea cheltuielilor a fost de 365.539 lei. Potrivit preşedintelui CJAS BN, Camelia Ilişuan, au fost 322 de solicitări în acest sens.

,,Numărul cardurilor europene de sănătate emise în 2013 a fost de 4.603. Potrivit evidenţelor CJAS BN, în 2013, valoarea serviciilor medicale prestate către cetăţeni din statele UE în unităţi sanitare din judeţul nostru pentru care s-a solicitat rambursarea a fost de circa 14.000 lei. Au fost 17 solicitări depuse. Cardul european conferă dreptul pentru asigurat de a beneficia de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene, a spus preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Camelia Ilişuan.

Cardul european poate fi utilizat de către asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. El nu produce efecte pe teritoriul României şi nu creează nici o obligaţie pentru furnizorii de servicii medicale din România. Se emite individual pentru fiecare asigurat care îl solicită.

,,Cardul european dă dreptul asiguratului în oricare ţară din Uniunea Europeană în care merge să beneficieze de servicii medicale, doar dacă se adresează unui furnizor de servicii medicale- spital, farmacie doar dacă este din sistemul public din ţara respectivă sau dacă este privat, trebuie ca acel furnizor să aibă contract cu instituţia similară CNAS din ţara respectivă. Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene în vederea beneficierii de tratament medical”, subliniază Camelia Ilişuan, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Acte necesare:Asiguraţii care solicită card europen se prezintă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate cu dovada de asigurat (adeverinţă şi ordin de plată pentru angajaţi, cupon pensie pentru pensionar, adeverinţă de elev, student pentru persoanele peste 18 ani), copie după cartea de identitate sau certificat de naştere, pentru copii. La sediul instituţiei se vor completa o cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere că nu intenţionează să utilizeze cardul european de asigurări sociale de sănătate pentru deplasări care au ca scop beneficierea de tratament medical. Perioada de valabilitate a cardului european este stabilită astfel încât să acopere perioada de timp necesară şederii temporare, dar nu poate depăşi şase luni de la data emiterii. Asistenţa medicală nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare.

În ce ţări poate fi folosit cardul european? Cardul european de sănătate poate fi folosit de asiguraţi doar în Europa şi doar în ţările cu care România are încheiate acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale conform prevederilor legale. Lista ţărilor europene în care românii pot utiliza documentul a fost publicată recent, ca anexă la Ordinul Ministerului Sănătăţii şi CNAS: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Cardul poate fi folosit şi pe smartphone. Comisia Europeană a lansat o aplicaţie pentru telefoanele inteligente ce cuprinde informaţii generale despre Cardul European, precum: numerele de telefon de urgenţă, tratamentele care sunt acoperite şi costurile, modul de a depune o cerere de rambursare şi pe cine să contactaţi în cazul în care aţi pierdut cardul. Acest ghid practic privind modul de utilizare a cardului este în prezent disponibil ca aplicaţie pentru telefoane inteligente (smartphones) pe trei platforme: iOS, Android si Windows 7 Mobile, informează CNAS. Aplicaţia este disponibilă în 24 de limbi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5