Sărbătoarea „Înstruţatul boului” de la Figa

Localnicii din Figa, sat ce aparţine din punct de vedere administrativ de oraşul Beclean, mai păstrează înca, la loc de cinste, o serie de obiceiuri şi ceremonii populare ancestrale, transmise din generaţie în generaţie. Astfel, cu ocazia sărbătorilor de Rusalii, sătenii împletesc cununi de grâu şi flori de câmp ce urmează să fie purtate de tineri la oficierea căsătoriilor.
Înstruţatul boului este, practic, cel mai cunoscut obicei din Figa, iar la eveniment, ce se ţine în duminica de Rusalii, sunt aşteptaţi sa participe, în fiecare an, sute de localnici. Sărbătoarea din ziua de Rusalii se încheie, de obicei, cu dansuri şi cântece populare susţinute pe scena Căminului Cultural din Figa de ansamblurile folclorice ale Casei de Cultură ,,Radu Săplăcan” din Beclean, alături de alte formaţii de muzică populară din zonă.
Bătrânii satului spun că obiceiul le-a fost lăsat de moşii şi strămoşii lor, din generaţie în generaţie, de vreo 300-400 de ani, iar ei îl perpetuează cu sfinţenie an de an, lăsându-l moştenire fiilor, nepoţilor şi strănepoţilor.
Este un spectacol folcloric al încrederii omului în triumful Soarelui a cărui energie dă siguranţa belşugului şi speranţa de bunăstare. Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor care atribuiau unor forţe divine puternica revărsare de lumin, căldură şi culoare ce declanşează spre sfârşitul primăverii o fantastică explozie vegetativă care înveseleşte lumea şi sufletul omului.
În ziua premergatoare celei de Rusalii, fetele şi feciorii din sat se adună în grupuri şi merg la padure, strâng flori de babarnoc şi alte flori de pe hotar şi de prin curţile oamenilor, din care fac o cunună pe care o pastrează până a doua zi. În duminica Rusaliilor, celui mai falnic patruped încornorat din sat i se pune cununa pe creştet, iar apoi este înhamat şi împodobit cu flori şi panglici colorate.
Dupa încheierea liturghiei oficiate la Biserica Ortodoxă din localitate, taurul este purtat de feciori de-a lungul satului, de la Biserică până în vârful unui deal, fiind însoţit de fete de măritat îmbracate în straie populare şi de călăreţi costumaţi, de asemenea, în portul de sărbătoare. Când ajung la locul cu pricina, feciorii duc boul înstruţat pe deal, iar apoi pornesc la vale, însoţind animalul împanat. Cam pe la jumătatea drumului, boul este lăsat liber, pentru ca fetele care-l aşteaptă în vale să-l poată atinge.
Tradiţia spune că fata care reuşeşte să prindă unul dintre coarnele boului se va mărita prima, în anul respectiv. Ritualul care urmează parcursul deal-vale se repetă de vreo 4-5 ori, după care boul înstrutat este dus în curtea Căminului Cultural din Figa, unde se adună toţi participanţii pentru a-l admira în voie şi pentru a se poza cu el.
În timpul ceremonialului ancestral, doi flăcai cu paparuga la brâu şi cu feţele acoperite aproape în totalitate sunt stropiţi cu galeţi pline cu apă de oamenii care urmăresc obiceiul de pe margine, pentru ca anul să fie unul mănos. Sărbatoarea este anunţată, popularizată şi animată de flăcăi călare, care întrerup din când în când ritualul, trecând în viteză prin mijlocul oamenilor.

Comentarii

12/06/22 14:24
Toni

Înstruțatu’ boului este o străveche datină rurală atestată exclusiv în Transilvania. Ritualul constă în împodobirea capului si coarnelor unui bou cu flori multicolore care apoi este purtat, de feciori msacati si îmbrăcati în scoarță de cireș si acoperiti cu frunze, pe la portile caselor din sat unde este udat cu apă în speranța obținerii unor recolte bogate. Obiceiul se practică in jurul datei solstitiului de vară, fiind dedicat sfârşitului primăverii si se mai păstrează si astăzi în comunele Căianu Mic, Tăure, Cristur-Sieu, sau chiar la Figa, localitate componentă a orasului Beclean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5