Şase proiecte în implementare, în mandatul primarului Ioan Becan, la Miceştii de Câmpie: reţele de canalizare, modernizare drum Fântâniţa – Visuia şi străzi, cămin cultural la Visuia, iluminat public

Administraţia publică locală din Miceştii de Câmpie are în derulare, în diferite stadii, şase proiecte cu finanţare guvernamentală, dar şi din fonduri europene, demarate în 2016, după ce frâiele comunei au fost preluate de primarul Ioan Becan. Fără a da vina pe trecut, trebuie menţionat faptul că în debutul mandatului, primarul Becan a trebuit să găsească soluţii pentru restanţele financiare, deloc neglijabile, şi în paralel să găsească surse de finanţare pentru proiecte de dezvoltare a comunităţii.

         „Nu am avut proiecte moştenite, a fost doar cel de asfaltare a drumului Miceşti – Fântâniţa, care a fost preluat la un stadiu de execuţie de 30%, care va fi recepţionat în luna martie. Toate celelalte au fost începute din 2016 încoace. Nu vreau să sune a laudă, dar am reuşit, până la urmă, alături de echipa din Primărie, să ne facem datoria faţă de cetăţenii noştri. Avem în derulare, multe dintre ele în execuţie, proiecte pentru reţea de canalizare, asfaltări de drumuri comunale şi străzi, şcoala din Visuia, pentru iluminatul public, Căminul Cultural de la Visuia, achiziţie de utilaje, dar am pregătit documentaţii şi pentru  modernizarea reţelei stradale sau reabilitarea Căminului Cultural din Fântâniţa. Sunt proiecte pentru normalitate”, ne-a declarat primarul Ioan Becan.

 

Proiect de 18 milioane lei pentru o reţea de canalizare de 24 km şi staţie de epurare

 

         Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la Miceştii de Câmpie se derulează proiectul privind reţeaua publică de canalizare a apelor uzate menajere şi staţie de epurare, pentru localităţile Miceştii de Câmpie, Fântâniţa şi Visuia. Este un proiect de aproximativ 18 milioane lei, care presupune realizarea reţelelor de canalizare pe o lungime de aproximativ 24 km. Potrivit primarului Ioan Becan, stadiul de execuţie se apropie de 50%, şase echipe ale constructorului fiind deja prezente în teren, existând posibilitatea ca reţeaua să fie gata până-n vară, urmând construcţia staţiei de epurare.

         În prezent, Miceştii de Câmpie foloseşte apă din sursă proprie însă speranţele se leagă de etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare, în care zona de Câmpie ar urma să fie prioritară, pentru că acolo se suferă cel mai tare în lipsa apei.

 

Vis îndeplinit: asfaltul va ajunge la Visuia

         Pentru locuitorii satului Visuia, un drum asfaltat era doar un vis pe care nu-l credeau că poate fi pus în operă. Din fericire, există şi finanţare, şi constructor, iar lucrurile au intrat în linie dreaptă. Proiectul de modernizare a drumului comunal  DC 21 Fântâniţa – Visuia şi a unor străzi în Miceştii de Câmpie, Fântâniţa şi Visuia, pe o lungime de 6,7 km, este finanţat tot prin PNDL. Investiţia are o valoare de aproximativ 5 milioane lei, fiind deja semnat contractul de execuţie.

         „În această perioadă se lucrează la proiectul tehnic şi la obţinerea autorizaţiilor. Noi sperăm ca în maximum trei luni documentaţia să fie finalizată şi să se treacă la execuţie. Termenul de finalizare a acestui proiect extrem de important este 2020”, ne-a explicat primarul Ioan Becan.

         În cadrul PNDL, la Miceştii de Câmpie a fost deja recepţionat proiectul de modernizare a sistemului de iluminat public, în valoare de 200.000 lei, toate becurile fiind înlocuite cu lămpi LED. Efectele se resimt deja, programul de iluminat dublându-se, pe drumul judeţean şi străzile principale fiind amplasate lămpi la fiecare stâlp, iar facturile la energia electrică sunt mult mai mici.

         Din etapa I a PNDL, a rămas în lucru proiectul de modernizare a şcolii din Visuia. La acea vreme au fost alocaţi de către Ministerul Dezvoltării 400.000 lei, însă suma nu este suficientă pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, mai ales că şi preţurile s-au modificat. În aceste condiţii, documentaţia tehnică va fi revizuită, iar diferenţa până la noua valoare va fi cofinanţată din bugetul local al comunei Miceştii de Câmpie. Ulterior, execuţia va fi scoasă la licitaţie, cu valoarea reactualizată.

Căminul Cultural din Visuia va fi inaugurat în vară

         Aproximativ 80% din lucrările de reabilitare şi modernizare a Căminului Cultural de la Visuia au fost deja executate, în prezent lucrându-se la finisaje, pentru ca apoi să fie făcute şi dotările necesare. Proiectul a fost derulat de Compania Naţională de Investiţii, având o valoare de aproximativ 600.000 lei, termenul de finalizare fiind, potrivit datelor contractuale, 8 iunie.

Achiziţie de utilaje, prin fonduri europene

         Prin Grupul de Acţiune Locală Progres Transilvan, administraţia din Miceştii de  Câmpie va derula un proiect de achiziţie de utilaje, pentru deszăpezire, dar şi pentru lucrări curente de întreţinere, în valoare de 63.500 euro.

De altfel, Primăria Miceştii de Câmpie ar fi dorit să poată accesa mult mai multe fonduri europene. A şi depus două proiecte pentru modernizare străzi şi modernizare drumuri agricole, dar punctajele au fost mici pentru că populaţia este redusă, numărul agenţilor economici la fel, precum şi a investiţiilor din fonduri europene din zona privată.

De aceea, două proiecte îşi cauză sursele de finanţare tot în fondurile guvernamentale, şi anume un proiect de modernizare a întregii reţele stradale, prin ceea ce ar putea deveni PNDL III, dar şi unul de modernizare a Căminului Cultural din Fântâniţa, prin CNI. De asemenea, în vizorul autorităţilor este şi extinderea reţelei de alimentare cu gaze naturale pentru satele Fântâniţa şi Visuia, care în prezent folosesc lemnul ca sursă pentru încălzirea locuinţei.

Lucrările de cadastru, în linie dreaptă

La Miceştii de Câmpie, se derulează şi lucrări de cadastru general, în cadrul programului guvernamental. Începute în 2016, pentru primele 130 de imobile din extravilan s-a reuşit deja înmânarea cărţilor de carte funciată. „Lucrăm la alte 1500 de imobile din extravilanul comunei. Anul acesta trebuie să finalizăm şi să depunem documentaţia la ANCPI, pentru a putea da extrasele de carte funciară”, ne-a declarat primarul Ioan Becan. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]