Scrisoare deschisă adresată APM BN ŞI SGA BN de pescarii şi ecologiştii bistriţeni

Către,

A.P.M. Bistriţa-Năsăud

S.G.A BN

          Noi,  Asociaţiile de pescari din judeţul Bistriţa-Năsăud, reprezentanţii a peste 6.000 de membri cotizanţi, precum şi ecologiştii din municipiul Bistriţa, ne exprimăm îngrijorarea faţă de numărul mare de balastiere existente deja, în special pe râurile Someş şi Şieu, zone protejate de altfel prin Sit Natura 2000. Aceste balastiere, precum şi furtul neautorizat de minerale, sutn un adevărat flagel al apelor româneşti.

          Vă amintim, că aceste zone protejate au fost raportate la Comisia Europeană de Mediu ca un succes al României, numai că instituţiile care ar trebui să vegheze la starea lor dau în continuare aprobări pentru excavaţii unor SRL-uri care nu urmăresc altceva decât profitul şi nicidecum protecţia mediului.

          Vă mai amintim că aceste zone speciale sunt şi de interes comunitar şi se supun legilor UE. Încă nu am identificat vreo ţară care să procedeze ca România în zonele de protecţie.

          Ştim că A.P.M. intenţionează să elibereze o Autorizaţie către SC AG SORT PREBET Sărăţel SRL într-un perimetru de 4.011 mp în zona La Sărătură, undeva la confluenţa râului Budac cu Şieul. Am aflat că proiectul propus determină modificari fizice ale terenului şi ale talvegului, mai ales că exploatarea se va face din albia minoră. În acest areal trăiesc şapte specii de inters comunitar, printre care Petrocul, trei specii Gobio şi specia Aspius, dar şi Lutra (vidra), broasca ţestoasă şi scoica de apă dulce, precum şi alte zece specii de interes general pescăresc.

          Influenţa nefastă a acestor balastiere, în special cele care sapă în albie, influenţează negativ şi perioada de reproducere prin angrenarea particulelor rezultate care plutesc pe kilometrii întregi, acoperind icrele în perioadele diferite de prohibiţie, oprindu-le de la eclozare.

          Nu suntem de acord cu asemenea activităţi şi cerem insistent neacordarea autorizaţiei acestui SRL. Reamintim tuturor instituţiilor proiectul pescarilor bistriţeni în vederea repopulării cu ştiucă a râului Şieu în luna aprilie 2014. În acest context, proiectul nostru este grav periclitat.

Asociatia ESOX SPINING

Asociatia PESCAR SPORTIV

Asociatia LUCIOPERCA

A.J.V.P.S.

Partidul Ecologist Român, Filiala Bistriţa-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5