Statisticile: Urşii, lupii, pisicile sălbatice şi râşii s-au înmulţit „peste numărul optim” în Bistriţa-Năsăud

În perioada martie – aprilie 2013 are loc evaluarea populaţiilor speciilor de animale strict protejate (urs brun, lup, râs, pisică sălbatică) de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud. La începutul acestei luni, cei 24 de gestionari ai celor 39 de fonduri cinegerice din judeţul nostru au transmis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud programarea acţiunilor de evaluare în teren, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul APM BN, Crina Năstase.
La acţiunea de evaluare sunt invitaţi să participe şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, ai universităţilor şi ONG-urilor, care se alătură gestionarilor fondurilor de vânătoare şi reprezentanţilor ICAS, ITRSV, APM BN şi comisarilor de la Garda Naţională de Mediu. Inventarierile se fac după urmele lăsate de animale, bârloguri, observare directă etc., iar în urma centralizărilor se fac propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru aceste specii strict protejate. Potrivit reprezentanţilor APM BN, “propunerile de plafon maxim de intervenţie vor avea la bază nivelul pagubelor înregistrate, situaţia efectivelor reale comparativ cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei”.

***
Anul trecut, la numărătoare, s-a constatat că pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud vieţuiesc 448 urşi, în timp ce efectivul optim calculat de specialişti spune că normal ar fi ca prin păduri să umble 156. Tot pentru anul 2012, statisticile arată că avem 227 lupi de Bistriţa-Năsăud, „efectivul optim” fiind de 70. Nu mai puţin de 73 de râşi şi 306 pisici sălbatice au fost depistate în pădurile noastre, în timp ce calculele indică un optim de 30, respectiv 116 animale din aceste specii.
Asta se număra anul trecut, pentru 2013 vom vedea la finalul acţiunii.
De altfel, directorul executiv al APM BN, Sever Roman, menţiona în cadrul conferinţei de presă, că instituţia are în vedere accesarea unor fonduri prin Programul Life + al Comisiei Europene, pentru implementarea unui proiect de monitorizare a acestor specii, prin cipuri, camere de luat vederi etc., tocmai pentru o mai bună fidelitate a acestor date.
***
Pentru sezonul de vânătoare 2012/2013 a fost stabilit un număr de derogări pentru „recoltarea” acestor specii strict protejate. Astfel, în Bistriţa-Năsăud puteau fi împuşcaţi sau recoltaţi 18 lupi, 20 pisici sălbatice şi 25 de urşi. Până în prezent, oficial nu a fost în bătaia puştii vânătorilor nici un exemplar. Potrivit legii, lupii şi pisicile sălbatice mai pot fi vânaţi până în 31 martie, în timp ce pentru urşii mai pot fi „recoltaţi” până în 14 mai.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5